Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Velryby to mají na slunci jako lidé - také se mohou spálit

Velryby to mají na slunci jako lidé - také se mohou spálit
Plejtvák obrovský na hladině | zdroj: ThinkStock

Nová studie publikovaná v časopise Scientific Reports hovoří o tom, že velryby se nemohou za hezkého počasí na hladině vyhřívat moc dlouho. Stejně jako lidé se totiž mohou spálit. Citlivosti velrybí kůže se věnuje dnešní vydání britského deníku The Times.

Vědci z Univerzity v Newcastlu prováděli mezi lety 2007 až 2009 kožní biopsii velryb žijících v Kalifornském zálivu. Týkala se tří druhů: plejtváka obrovského, plejtváka myšoka a vorvaně obrovského. Zjistili, že plejtvák obrovský, který má z těchto tří druhů nejsvětlejší kůži, se během léta před návratem zpět na sever, kde tráví zimu, opálí a je na slunce velmi citlivý.

Plejtváci myšoci, kteří tráví na hladině až šest hodin bez přestávky, jsou na tom lépe. Mají obranný mechanismus proti slunci podobně jako lidé založený na stresové reakci: v jejich buňkách se aktivují genotoxické dráhy, podobně jako se lidské tělo proti záření brání volnými radikály v kůži.

Vorvaň obrovský má z těchto tří druhů kůži nejtmavší. Spálení se dokáže vyhnout díky svým vysokým hladinám melaninu - kožního pigmentu, který před ultrafialovým zářením chrání také lidi.

Podle vědců by tato zjištění mohla vést k vývoji nových přípravků proti stárnutí lidské kůže.

Zdroje: