Dnes je čtvrtek 4. července 2024., Svátek má Prokop
Počasí dnes 20°C Oblačno

V Keni to vře, daňová reforma vyvolala řadu nepokojů

V Keni to vře, daňová reforma vyvolala řadu nepokojů
zdroj: Foto: Profimedia

Při protivládních nepokojích v Keni přišlo o život nejméně 39 lidí, dalších 361 utrpělo zranění. S odvoláním na oficiální orgán pro lidská práva v této africké zemi o tom dnes informovala agentura AFP.

Nepokoje se rozhořely asi před dvěma týdny kvůli daňové reformě, kterou se keňský prezident William Ruto nakonec rozhodl nepodepsat. Později ovšem uvedl, že aby byla keňská vláda schopna fungovat, bude si muset půjčit nejméně jeden bilion keňských šilinků (181 miliard Kč). Před stažením reformy si keňská vláda plánovala půjčit o 400 miliard šilinků méně.

Předložený návrh finančního zákona, jehož součástí byla například 16procentní daň na chléb či daň 2,5 procenta na vozidla, měl pomoci vybrat zhruba 350 miliard šilinků (asi 63 miliard Kč) a byl jedním z pokusů keňské vlády, jak snížit dluhovou zátěž. Ta dosahuje asi 11 bilionů šilinků (téměř dvou bilionů Kč).

"Dělám, co je v mých silách, abych Keňu dostal z dluhové pasti. Snadno se nám jako zemi řekne: 'Odmítněme daňovou reformu', což je v pořádku. Už jsem řekl, že nový finanční zákon nepodepíšu. Ale takový krok bude mít vážné dopady," řekl Ruto v neděli novinářům.

Ačkoliv keňský prezident přislíbil, že finanční škrty se dotknou i prezidentské kanceláře, stále podle něj budou mít vliv například na více než 45.000 pracovních míst pro učitele na základních školách či pracovníky ve zdravotnictví. Vláda také podle Ruta nebude schopna finančně podporovat farmáře.

Nepokoje v Keni vypukly zhruba před dvěma týdny - nejprve k vyjádření nesouhlasu s daňovou reformou, postupem času se ale změnily v celkovou nespokojenost s Rutovou vládou. Minulé úterý někteří demonstranti vtrhli do budovy parlamentu a jednu její část zapálili. V noci na středu byla proti demonstrantům nasazena armáda.

Protesty se plánují i na tento týden, píše BBC. Řada demonstrujících v tuto chvíli požaduje Rutovu rezignaci, Keňané si také stěžují na brutální potlačování protestů.

Minulý týden ve čtvrtek, když keňský soud teprve rozhodoval o oprávnění vlády nasadit proti demonstrantům armádu, se ozbrojení vojáci pohybovali v ulicích hlavního města Nairobi. Na sociálních sítích se rovněž objevily příspěvky, podle nichž policie k rozehnání davu na předměstí Nairobi použila ostré náboje a desítky lidí zásah nepřežily.

Ruto se bezpečnostních složek v neděli zastal. "(Policisté) udělali, co mohli. Pokud dojde k nějakým excesům, máme mechanismy, které si s nimi dokážou poradit," řekl.

Zdroje: