Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

V ČSSD to vře: Sobotka se bojí, Dienstbier mluví o puči

V ČSSD to vře: Sobotka se bojí, Dienstbier mluví o puči
Bohuslav Sobotka | zdroj: isifa/MAFRA/MAFRA - PETR TOPIČ

Bohuslav Sobotka na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD zvažoval svou rezignaci. Výbor ho sice podpořil jako volebního lídra a kandidáta na premiéra, ale jen těsně. Získal 86 hlasů, proti ale bylo 51 hlasů. Vzhledem k tomu, že na posledním stranickém sjezdu byl Sobotka zvolen s více než osmdesátiprocentní podporou delegátů, tedy lze považovat jeho nynější mandát za oslabený.

„Dneškem je uzavřen proces primárek k předčasným volbám v ČSSD. Máme schváleny všechny krajské kandidátky i centrálního lídra, kterým je logicky předseda ČSSD Bohuslav Sobotka,“ uvedl po sobotním hlasování pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Michal Hašek. Logické by to však být nemuselo, například týdeník Respekt spekuluje, že by právě Hašek mohl být novým premiérem.

Podle něj to však neplatí – bude respektovat, že v tajném hlasování uspěl předseda Bohuslav Sobotka. „Mám pokoru k rozhodování voličů a udělám v dresu ČSSD maximum pro získání jejich podpory právě pro sociální demokracii,“ popisuje Hašek, na co se bude soustředit.

„Nyní se již budeme věnovat dokončení volebního programu a přípravy kampaně, kterou zahájíme 7. září v Ostravě. ČSSD nebude řešit funkce a pozice, ale konkrétní problémy naší země, regionů a občanů, kterých máme po 7 letech vlády pravice opravdu hodně,“ doplnil.

Sobotka na zasedání ÚVV hovořil i o tom, že by mezi sebou sociální demokraté neměli soupeřit. „Obecně proti tomuto tvrzení pana předsedy nic nemám,“ reagoval na to místopředseda Michal Hašek, „neboť je pravda, že nebudeme podporovat, aby si lidé vedli individuální kampaně na preferenční hlasy. Na druhou stranu někteří lidé mají za sebou dlouhodobou práci v regionech, jsou zde zakotveni, jsou zde známi, a to, že dostanou preferenční hlasy, není něco, co by mělo vedení strany znepokojovat.“

Dienstbier: Byl to pokus o puč

Preferenční hlas Hašek vnímá jako hlas pro stranu, nikoli pro sebe. „Znovu říkám: Každý hlas, který získám jako hejtman na kandidátce, vnímám jako hlas pro sociální demokracii a nikoliv jako nějaké soupeření s panem Sobotkou. Bude pouze a jen věcí voličů na jižní Moravě, jak své preferenční hlasy využijí.“

Právě o preferenčních hlasech v pátek hovořil prezident Miloš Zeman. Nevyloučil, že budou hrát roli v rozhodování, koho pověří sestavením případné vlády. „Já zatím beru výroky Pražského hradu a prezidenta v této věci s jistou rezervou,“ říká Hašek. „Volby zatím nejsou za námi, voliči rozdají karty, rozdají hlasy a následně to pak budou politické strany, které určí případné personální věci.“

Podle pondělního článku serveru Novinky.cz byl Sobotka tak zaskočen nízkou podporou, které se mu dostalo, že po hlasování nedorazil na pracovní oběd s kolegy z vedení strany.  Sobotkův spojenec, někdejší místopředseda strany Jiří Dienstbier, komentoval na Facebooku nízký počet tajně odevzadných hlasů pro šéfa ČSSD jednoznačně: "Puč nevyšel. Svébytnost zachována."

Zdroje: