Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

V ČR jsou velké teplotní rozdíly, počasí bude jak na houpačce

V ČR jsou velké teplotní rozdíly, počasí bude jak na houpačce
zdroj: tisková zpráva

Slibovaná obleva zasáhla v úterý téměř celé území Česka. Ne všude ale udeřila stejnou silou. Na Šumavě a na Moravě šplhají teploty přes pět stupňů Celsia, na severozápadě Čech mnohde zůstávají pod bodem mrazu.

Zatímco v severočeských Litoměřicích, které jsou jedním z nejníže položených českých měst, byly v úterý odpoledne minus dva stupně, ve Vimperku na jihozápadě Čech, který leží v podhůří Šumavy o několik set metrů výše, vyšplhala rtuť teploměru až na neuvěřitelných plus osm.

Teplo je na celé Šumavě, kterou zasáhla výraznější obleva, než meteorologové předpovídali. Také v Hojsově Stráži bylo těsně po setmění kolem osmi stupňů, téměř čtyři stupně naměřili i v Horské Kvildě, ležící 1100 metrů nad mořem, odkud ještě před dvěma dny hlásili rekordních -26 stupňů. Teplota se tedy během několika desítek hodin zvedla o 30 stupňů.

V pražské Ruzyni bylo v té době pět pod nulou a bylo to zřejmě nejchladnější místo v celé republice. A například na krkonošských hřebenech se teplota pohybovala kolem nuly.

Teplo bylo v úterý odpoledne i na Moravě, kde se denní maximální teploty pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia. Na většině míst ale docházelo k velkým teplotním skokům. V Ostravě se za dvacet hodin oteplilo o šestnáct stupňů.

Jako na houpačce bylo počasí i v Praze. Ranních minus šest stupňů vystřídala například v Ruzyni ve 13:00 teplota dva stupně nad nulou a o hodinu později teplota opět spadla pod bod mrazu. V 16 hodin pak byly v Ruzyni minus dva stupně (o hodinu později už minus pět), zatímco v centru Prahy tály zbytky sněhu při třech stupních nad nulou.

Podobně bláznivé počasí má v Česku pokračovat. Ve středu by totiž mělo být výrazně tepleji na východě ČR, kde bude pršet i na horách a denní maxima se mohou blížit - zejména na jihovýchodě Moravy - k deseti stupňům. Na západě naopak může sněžit i v nížinách.

Aby nebylo bláznivým zvratům konec, v noci na čtvrtek (Štědrý den) by měla teplota klesat pod bod mrazu i na Moravě, jenže už týž den večer vyletí teplota na východě opět až na deset stupňů, zatímco na západě zřejmě vydrží teploty kolem nuly a může i zasněžit. Vyloučeny tedy nejsou ani bílé svátky na západě Čech i v nížinách a Vánoce na blátě na východě republiky i na horách.