Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

V českých zemích se kradlo už za Masaryka, proto tu teď tak bují korupce, říká kníže

V českých zemích se kradlo už za Masaryka, proto tu teď tak bují korupce, říká kníže
zdroj: tisková zpráva

Jeden z nejpopulárnějších politiků, Karel Schwarzenberg, nepůsobí coby lídr TOP 09 kvůli popularitě, ale pro své cíle. A zatím mu to vychází.

Nově vzniklá středopravicová strana  TOP 09 Karla Schwarzenberga má ve volbách velkou šanci na úspěch. Ve prospěch jejího lídra dokonce vznikají nejrůznější fankluby a spolky, které jej podporují. Sám se v nich ale neangažuje.

"Já jsem to právě nezorganizoval. Jediné na čem se sám podílím je „Pivo s Karlem“, protože na to jsem skutečně chodil. Vše ostatní si vymysleli a dělají lidi samostatně," uvedl Schwarzenberg v rozhovoru pro denik.cz

Zároveň se však rozčiluje a tvrdí, že by se webová stránka "kareljesexy.cz", na níž jsou obrázky dívek s jeho fotkami na prsou odhaleny, měla dělat vtipněji. "Podívejte se, když už, tak už. Buď musí být takové fotky opravdu vtipné a srandovní, nebo to musí být velice dobře a sexy nafotografováno. A tohle je upřímně řečeno tak na půl cesty, " říká šéf top nula devítky.

Veřejně jsem se angažoval už na gymnáziu, říká kníže

Sám uvádí, že vůdčí a politické ambice se u něj projevily již v mládí, kdy se angažoval v gymnaziálních spolcích. "Na gymnáziu jsem byl ve studentském kroužku, v Mnichově na universitě jsem byl zvolen do tamní studentské samosprávy, já jsem se tím vždycky nějak zabýval," řekl předseda TOP 09.

Popularita pro knížete Schwarzenberga nic neznamená, v politice působí proto, aby prosadil své cíle, nikoliv pro zvýšení své atraktivity. "Vím jak popularita rychle opadává (...). Včera jsem potkal Michala Kocába, který byl před osmnácti lety nejoblíbenější, protože vyjednal smlouvu o stažení ruské armády z Československa. A teď se na něj podpásově útočí a je v pořadí politiků úplně dole, protože se zabývá věcmi jako jsou práva menšin nebo romská otázka, které lidi štvou," říká jeden z nejpopulárnějších politiků s tím, že popularita přichází a odchází, což "člověk nesmí brát vážně."

Schwarzenberg: Tradici korupce v sobě máme zakořeněnou z minulosti

K otázce korupce Schwarzenberg uvádí, že bude existovat vždycky. "Jediná možnost, jak to snížit na snesitelnou míru: odstranit šero a pološero. Je třeba to dostat na úroveň obvyklou v západní Evropě. Ne abychom byli horší než Botswana a pořád klesali níž a níž," varuje kníže s tím, že tradice korupce a krádeží je u nás ale zřejmě větší než jinde.


"Už za první republiky se zpívávalo: „Nade Hradem pode Hradem, kradu kradeš krade kradem, na to je ta republika, od tatíčka Masaryka“, říká Schwarzenberg, že ani socialismus férovému jednání příliš nepřál.

www.parlamentnilisty.cz