Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V Aši u hranic vznikne průmyslová zóna, kde najde práci až 1000 lidí

V Aši u hranic vznikne průmyslová zóna, kde najde práci až 1000 lidí
Výroba automobilových dílů | zdroj: Isifa.com

Třináctitisícová Aš u hranic s Německem se dočká první velké zóny, kde najde práci až 1000 lidí ve výrobě dílů pro automobilový průmysl. Developerská firma Accolade usilovně připravuje stavbu obřích nájemních hal v 50hektarovém Panattoni Parku Aš, řekl starosta Dalibor Blažek. 

Rok trvala změna územního plánu z komerční zóny na průmyslovou. "Investor už zpracoval a obhájil EIA (posudek vlivu stavby na životní prostředí) a řeší dopravní napojení zóny," uvedl. Půjde o 200 metrů dlouhou odbočku ze silnice I. třídy na přechod Aš-Selb, která se napojuje na německou dálnici A93. Investor dokončuje projekt pro územní rozhodnutí. "Budu šťastný, když letos bude dopravní napojení," řekl. 

Aš je podle starosty nejlépe napojeným městem na evropskou dálniční síť. "Směrem do Bavorska i Saska jsou automobilky jako potenciální partner a všechny leží na dálnicích. Pro investory jsme hodně lákaví. Nemusí se motat po menších silnicích v ČR a platit mýtné," uvedl. Město i kraj budou tlačit na ŘSD, aby se 25kilometrová silnice do Chebu rozšířila na tři pruhy. Předpokládají také rozšíření R6 na Prahu. Od Plzně je cesta slušná, dokončí se jen obchvaty Drmoulu a Trstěnic. 

Průmyslová zóna na obchvatu Aše za Free Shopem je zatím holým pozemkem, který zhruba z poloviny patří městu, jenž plochu předloni zapůjčilo developerovi na čtyři roky. Pozemky by odkoupil až po kolaudaci hal za motivační cenu 200 Kč/m2; musí si ale sám vybudovat infrastrukturu. Další plochy vlastní tři soukromníci, s nimiž má investor smlouvy. Podle Blažka jsou ještě v rezervě další pozemky. 

Snažíme se vytvářet podmínky pro investory

"Automobilový průmysl už se zase nadechuje a potřebují subdodavatele někam posunout. Cítíme, že by sem teď mohli přijít a myslím si, že jim máme co nabídnout," uvedl Blažek. Také podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) nastává oživení. "Investoři začínají hledat příhodné prostory. Mým cílem je objet a zmapovat všechny průmyslové zóny v kraji," uvedl. Kraj byl v minulosti zaměřený na cestovní ruch, který podle Blažka "teď není sám schopen zajistit vyšší životní úroveň. Je nutné vytvořit tu podmínky pro příchod investorů, dodal. 

Nezaměstnanost v Aši se pohybuje kolem sedmi procent, což je podle Blažka slušné na úroveň příhraničního města, kde před lety zcela skončila velmi silná textilní výroba. "Spousta lidí za prací dojíždí do Chebu a Hranic. Pokud se investice povede, mohli by pracovat tady," řekl. Podle Blažka může zóna nabídnout příležitosti i pro Němce. 

"V hodinové dojezdové vzdálenosti česko-německého regionu žijí téměř dva miliony obyvatel a přes 70.000 uchazečů o práci. Ve 30minutové vzdálenosti od zóny žije více než 400.000 lidí. Region má silnou tradici ve strojním průmyslu," uvedl investor na svém webu.