Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Útok Gazdíka na Sobotku: Neberte si do huby starosty, žijete v luxusu

Útok Gazdíka na Sobotku: Neberte si do huby starosty, žijete v luxusu
zdroj: tisková zpráva

Mezi poslanci to při pátečním jednání sněmovny opět jiskřilo. Tentokrát se do sebe pustili úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem.

Poslanci ve čtvrtek odložili předlohu, která by reorganizovala úřady práce, neboť si to přála sociální demokracie. Kvůli absenci premiéra Petra Nečase.

Normu začali proto poslanci projednávat v pátek, ale to již ČSSD kritizovala samotný zákon a žádala odložení projednávání zákona. To ale vyvolalo hádku mezi poslanci Bohuslavem Sobotkou a Petrem Gazdíkem.

Sobotka: Vláda normou zbrzdí čerpání protředků z EU

V debatě k zákonu, podle kterého se má celkem 77 Úřadů práce po celé České republice sloučit v jeden centralizovaný, vystoupil jako první předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. „Norma není dostatečně připravená a přichází ve špatnou chvíli," řekl mimo jiné.

Argumentoval tím, že Česká republika má zvýšenou míru nezaměstnanosti, což je dáno hospodářským útlumem. „Je řada okresů, kde se nedaří zaměstnanost snižovat, ale vláda se místo toho zabývá přeskupením úřadů a úředníků. Naše země má problém s efektivitou čerpání prostředků z EU a když se to konečně úředníci naučili, tak teď jim to vláda zase touto normou zbrzdí," argumentoval Sobotka.  

Podle něj je sice dobré některé úřady centralizovat, třeba mzdové agendy. Ovšem nikoliv Úřady práce. „Vidím, že tady nesedí ministr pro místní rozvoj, a to kvůli tomu, aby vysvětlil, jaký to bude mít úder pro regionální politiku, když stát tam přestane obsluhovat veřejné služby," uvedl dále Sobotka. Normu proto prý ČSSD nepodpoří.

Kováčik žádal o stažení zákona

K tomu, že je předloha o úřadech práce kontroverzní, se přidal i předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. „Co tato změna přinese těm, kterých se to týká, tedy občanům, kteří přišli o práci a hledají práci novou? Zkrátí to fronty na Úřadech práce?" tázal se Kováčik. Žádal, aby vláda stáhla tuto poněkud spornou normu.

Gazdíka musel umravnit Zaorálek

Do debaty se vmísil i poslanec a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. A útočil na Sobotku.

"Já bych si dovolil požádat pana předsedu Sobotku, aby nežli si ráčí vzíti do huby starosty, aby si skutečně zjistil, co o jejich práci za dvacet let v této Sněmovně ví. Je to stejné, jako když mluví o těch nejchudších. Co o nich pan Sobotka ví? Viděl je snad ze své vily postavené z poslaneckých náhrad, či ze svého luxusního vozu?" tázal se Gazdík Sobotky.

Celý článek na ParlamentniListy.cz