Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Komentář: Ústí, rudé město nad Labem. Vymaní se z bolševicko-mafiánských vazeb?

Komentář: Ústí, rudé město nad Labem. Vymaní se z bolševicko-mafiánských vazeb?
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ústí nad Labem neplatí za nejpřívětivější město v republice. Má sice neopakovatelnou atmosféru, pozoruhodnou nezávislou scénu a taky nejhezčí porevoluční most, dědictví průmyslového komunistického města je tu ale vidět na každém kroku. V poslední době tam vládli sociální demokraté s jednotlivci odpadlými od různých stran a magistrát získal antiocenění jako nejuzavřenější radnice v zemi.

Primátorem se před čtyřmi lety stal neznámý Vít Mandík - podnikatel se sociálnědemokratickou průkazkou tehdy kandidoval na sedmém, letos na šestém místě kandidátky ČSSD. Nijak výrazný muž získal ostatně přezdívku "Neviditelný primátor", protože nerad vystupuje na veřejnosti.

Klíčovou postavou je místní boss ČSSD, náměstek ústeckého hejtmana a městský radní Arno "Hazard" Fišera, který ve městě rozhoduje spolu s dalšími radními Pavlem Dlouhým (za ČSSD) a Janem Eichlerem (zvolen za místní hnutí Pro sport a zdraví, nyní kandiduje taktéž za sociální demokraty). Muziku na radnici tvrdil náměstek primátora Pavel Boček, původně zvolený za TOP 09, posléze ze strany vyobcovaný za spolupráci s komunisty – pro letošní volby je lídrem nového uskupení Ústečané.

Nejznámějším kouskem současné radnice je likvidace Činoherního studia a následné rozdávání dotací na kulturu soukromým subjektům bez výběrových řízení. Problematická je i celá řada dalších veřejných zakázek, sociální problémy ve městě nebo přístup radnice k přebujelému hazardu.

Ve městě dlouho vládla ODS, po posledních volbách jako menšinový koaliční partner ČSSD. Vzápětí byla vystrnaděna pozoruhodnou hlasovací koalicí ČSSD, TOP 09 a KSČM (obě dvě strany jsou formálně v opozici a TOP 09 se od jednání svých místních zastupitelů v čele s Bočkem distancovala).  Letos má Topka zcela odlišné složení kandidátky než před čtyřmi lety.

Své zastoupení na ústecké radnici mají také populističtí rasisté z uskupení Severočeši.cz, kteří už dlouho promlouvají do místní a regionální politiky v celém Ústeckém kraji – jejich nejznámější tváří je komunistický senátor Jaroslav Doubrava. V Ústí vede uskupení, stejně jako při minulých volbách, Doubravův blízký spolupracovník Jiří Morštadt.

Všechno napovídá tomu, že letos po volbách si to ve městě zase rozdělí zástupci hochů, co spolu mluví, skrytých pod různými značkami. Sociální demokraty oficiálně vede do voleb ředitelka základní školy Marie Čápová, občanští demokraté se nespoléhají na změnu tváří – lídrem je bývalý náměstek na magistrátu Libor Turek. Ústečany, jak už zmíněno, vede Pavel Boček.

Mnohoslibně nepůsobí ani kandidátka "místního Babiše", podnikatele a filantropa Martina Hausenblase, Pro! Ústí, který slibuje mnoho nekonkrétního a kopíruje cestu různých Karlů Janečků a podobně; připojil se k iniciativě za senátní žalobu na Václav Klause, brojí proti korupci a investuje do roztodivných aktivit. Před dvěma lety se mu povedlo proniknout do krajského zastupitelstva a ve městě si věří na vítězství. Na jeho listině jsou nicméně zástupci místních občanských iniciativ a různí aktivisté včetně bývalého ředitele zrušeného Činoheráku Jaroslava Achaba Haidlera.

Z malých stran, které se poslední dobou prosazují, se v Ústí překvapivě neangažují ani Zelení, ani Piráti. Hlasy roztříštěné pravice mají šanci posbírat Svobodní, které v Ústí vede překladatel Aleš Kuna.

Zdroje:
Vlastní