Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Hi-tech rouška, se kterou budete cool!

Hi-tech rouška, se kterou budete cool!
LED rouška s pohyblivými obrázky a vzkazy | zdroj: Lumen Couture

Koronavirus z čínského Wu-chanu řádí jako šílený. Pandemická móda proto musí být také šílená a samosebou – technologicky na výši. Prostě hi-tech.

Češi jsou národů kutilů. Potvrdilo se to ve chvíli, když vláda nařídila povinnost nosit ochranné roušky a nepostarala se o to, aby byly dostupné.

Našinci tak vytáhli zbytky starých látek, zasedli k šicím strojům a dali se do výroby roušek – vesměs podle manuálů na internetu. Jsou tam návody na staré osvědčené roušky, které se používaly už za pandemie španělské chřipky před více než sto lety,

Chelsea Klukasová, návrhářka žijící na západním pobřeží Spojených států ve městě Seattlu, to vzala z jiného konce. Majitelka společnost Lumen Couture, která propojuje módu a technologie, vytvořila hi-tech roušky s pohyblivými a volitelnými texty a obrázky. Stačil jí k tomu pružný pásek s led diodami napájenými baterií, chytrý mobil s volně dostupnou aplikací a bavlněná látka.

Co z toho vytvořila a jak taková rouška funguje, vidíte ve videu.

zdroj: YouTube

Masky s příslušenstvím prodává Chelsea na webu Lumen Couture po devadesáti dolarech. Jenže v době koronakrize převyšuje nabídka poptávku, takže jsou momentálně vyprodané.

Klukasová proto poskytla návod, jak si je vyrobit doma s pomocí LED pásků z Wearable Tech Tutorials za pětadvacet dolarů. Je zajímavý zvláště pro geeky.

Že by nápad americké návrhářky inspiroval některou z českých firem? Spíš bych si přál, abychom se bez této součásti oděvu co nejdříve obešli.

Zdroje:
Lumen Couture, Wearable Tech Tutorials