Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Úpadek, rozklad a krádež, láteří Špidla. Mluví i o Klausovi a Zemanovi

Úpadek, rozklad a krádež, láteří Špidla. Mluví i o Klausovi a Zemanovi
Vladimír Špidla. | zdroj: Mediafax

Bývalý český premiér, někdejší eurokomisař a expředseda sociální demokracie Vladimír Špidla říká, že po příštích sněmovních volbách, pokud je vyhraje ČSSD, jak věří, bude muset nová vláda rychle obnovit funkčnost státu. A přiznává, že už před pár lety vyzýval senátory, aby podali ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause kvůli tomu, že odmítal podepsat Evropskou sociální chartu.

„Podle mého názoru zašel daleko,“ hodnotí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Vladimír Špidla dnes už bývalého prezidenta Václava Klause. A co říká na jeho nástupce Miloše Zemana? „Je to politická síla, kterou musíme vzít v úvahu a se kterou si budeme muset poradit.“

Souvisí podle vás současná rekordní nezaměstnanosti především s nepříznivým vývojem ekonomiky nebo k tomu přispěla i politika Nečasovy vlády?

Samozřejmě, že současná rekordní nezaměstnanost je jedním z důsledků špatné politiky vlády. Kdyby platila hypotéza obecné ekonomické situace, tak nezaměstnanost musí být ve všech zemích stejná. Ale máte třeba Španělsko, kde je padesát procent mladých bez práce, a na druhé straně Rakousko, které od roku 1970 nikdy nemělo vyšší míru nezaměstnanosti než pět procent. Takže je zřejmé, že vysoká nezaměstnanost u nás je důsledkem chybné hospodářské politiky vlády a chybné politiky služeb zaměstnanosti. Samozřejmě že nezaměstnanost nelze zcela vyřešit, ani v Rakousku nemají nulovou nezaměstnanost, ale je rozdíl, když my máme míru nezaměstnanosti mládeže třiadvacet procent a Rakušani osm. To je rozdíl.

Jaký krok z vládních opatření v poslední době přispěl podle vašeho názoru nejvíc k růstu nezaměstnanosti?

V podstatě všechno. Za prvé současní vládní představitelé totálně rozvrátili služby zaměstnanosti, to se nedá jinak nazvat. Další velký průšvih je, že se prakticky se úplně sesypala aktivní politika nezaměstnanosti. Další problém nastal, když vláda snížila kupní sílu obyvatelstva nižšími valorizacemi důchodů, tím se snížila celková disponibilní poptávka. Nyní se mluví o tom, že padne 27 miliard korun z evropských fondů jen z oblasti životního prostředí, to je nějakých sto tisíc pracovních míst. A to je šílené. Vláda není naprosto schopna koordinovat politiku.

Pokud bude po příštích sněmovních volbách u moci sociální demokracie, co uděláte nejdřív, aby nastal obrat k lepšímu?

Bude v prvé řadě třeba obnovit fungování státu. Pojem dekadence je sice literární pojem, ale my jsme nyní svědky dekadence. Je to vidět například na systému vyplácení sociálních dávek, stát dnes není schopen vyplatit dávky lidem, kteří je potřebují. Kvůli neschopnosti systému jsou lidé třeba jeden týden bez jídla. Je tohle možné? Na těchto věcech vidíte, že systém totálně upadá. Proto naší první úlohou po volbách bude co nejrychleji obnovit funkčnost veřejné služby, veřejných systémů, prostě obnovit funkčnost státu.

Jak hodnotíte v této souvislosti situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí, které je rozvráceno po dvouletém působení ministra Jaromíra Drábka a jeho náměstka Šišky?

Zdroje: