Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 20°C Zataženo

Povinné ručení se příští rok zdraží o stovky korun

Povinné ručení se příští rok zdraží o stovky korun
zdroj: Mediafax

Majitelům aut se od příštího roku zdraží povinné ručení o stovky korun kvůli novele zákona o pojištění, která zavádí pojišťovnám povinnost odvést z vybraného povinného ručení tři procenta hasičům. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN). Poslanci, kteří budou novelu příští týden schvalovat, tvrdí že pojišťovny důvod zdražovat nemají. Pojišťovny s tím ale zásadně nesouhlasí. 

"Stále platí rovnice, že 20 miliardy korun pojišťovny vyberou a deset miliard vydají. To znamená, že každý rok mají tyto pojišťovny deset miliard korun," řekl LN Jeroným Tejc (ČSSD). 

Podle pojišťoven je povinné ručení v posledních dvou letech ztrátové, a pokud budou muset něco dovádět, musí zdražit. "Není jiné cesty. Sazby jsou na hranici rentability - a spíše za ní," řekl deníku prezident České asociace pojistitelů Martin Diviš. 

Podle původního návrhu novely z loňského roku měli peníze z pojišťoven dostávat pouze hasiči. Nynější návrh jim přiděluje 60 procent částky, 15 procent dostanou policisté a zdravotníci a 15 procent má jít na programy pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Peníze bude rozdělovat Fond zábrany, který by měla spravovat Česká kancelář pojistitelů.

Zdroje: