Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Tymošenkovou chtěli otrávit. Musíme jednat, soptí Roithová

Tymošenkovou chtěli otrávit. Musíme jednat, soptí Roithová
zdroj: Mediafax

Europoslankyně za KDU-ČSL a lékařka Zuzana Roithová byla na Ukrajině, aby zjistila, jaký je zdravotní stav bývalé ukrajinské premiérky Juliji Tymošenkové. Roithovou o to požádal expremiérčin manžel. Situace je podle ní velice vážná.

„Setkala jsem se také s dcerou Juliji Tymošenkové a jela jsem na tu Ukrajinu proto, abych si ověřila ty informace, které mi říkají příbuzní a měla co nejobjektivnější názor,“ vysvětlila Roithová a popsala, co se dozvěděla.

Upadla do bezvědomí. Křísili ji dvě hodiny

„Situace je opravdu vážná,“ prohlásila Roithová. Podle europoslankyně jsou porušována základní práva Tymošenkové. „Je vystavována 24 hodin denně svícení, světlo se ztlumuje minimálně v době nočního klidu. O půlnoci se dá číst,“ popisuje Roithová.

Už jednou se stalo, že Tymošenková málem zemřela. „Za pár hodin poté, co od ní odešel právník, dostala prášky a upadla do hlubokého bezvědomí,“ uvedla europoslankyně s tím, že trvalo dvacet minut, než se někdo přišel podívat, co se děje. Kamery jsou přitom zapnuty stále. Lékaři expremiérku křísili dvě hodiny.

„Nemohu naznačovat, že by ji někdo chtěl otrávit. Ať si každý udělá obrázek,“ říká Roithová. Měla možnost seznámit se s nálezem magnetické rezonance. „Už v listopadu už byl těžký nález, který jí musel způsobovat obrovské bolesti,“ tvrdí. „Musíme využít všech diplomatických prostředků, aby byla dodržována lidská práva,“ dodala europoslankyně.