Dnes je pátek 10. května 2024., Svátek má Blažena
Počasí dnes 5°C Oblačno

Třetí ročník projektu „Vizionáři 2013“ je tady

Třetí ročník projektu „Vizionáři 2013“ je tady
Vizionáři | zdroj: tisková zpráva

Dětský zábavní park postavený v bývalé vojenské zóně Milovice, speciální nátěr hubící škodlivé mikroorganismy, povrchový materiál s využitím nanočástic, automatický lokalizátor fotografií pořízených při terénních pracích. To, co by ještě před pár lety znělo jako sci-fi, se stává skutečností. 

Již třetím rokem sdružení CzechInno vyhledává a oceňuje autory těchto průkopnických počinů jako české Vizionáře. Cílem je podpořit české firmy a podnikatele tím, že se o jejich nápadech dozví široká veřejnost.

Účelem projektu Vizionáři 2013 je odtajnit potenciál českých firem veřejnosti a napomoci úspěšnému uplatnění inovativních počinů, s kterými přišly v uplynulém období. Projekt navazuje na filosofii proklamovanou řadou českých vládních i evropských strategií (např. Strategie EU 2020, Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR na období 2012 – 2020), které o podpoře inovací popisují stohy listů papíru, skutečná podpora „Unie inovací“ je však realitě na hony vzdálená. Podpora inovací je přitom podle vlády vedle rozvoje institucí a infrastruktury jedním ze tří základních nástrojů k návratu České republiky mezi 20 nejkonkurenceschopnějších ekonomik světa.

"Cílem našeho projektu je i letos najít firmy a podnikatele s vizionářským přístupem k podnikání, takové, jejichž počiny kontrastují se šedí tradičních výrobních postupů nebo obchodních strategií," říká předseda řídicí rady sdružení CzechInno David Kratochvíl.

Jedním z dlouhodobých partnerů projektu je i síť Enterprise Europe Network v České republice, jejímž provozovatelem je Technologické centrum Akademie věd ČR. Základní funkcí této sítě, která je v dnešní době už hustou pavučinou propojující 54 zemí světa, je bleskově propojovat firmy v jednotlivých členských státech a dodávat jim potřebné informace a kontakty. A mimo jiné mezi nimi letos hledat i nové Vizionáře, kteří svou spolupráci se zahraničními partnery úspěšně proměnili v inovativní počin.

„Máme zájem oslovit jako potenciální účastníky naše klienty, kteří vnesli do svého podnikání inovační prvek a tím je obohatili a posunuli za hranice běžné podnikatelské vynalézavosti,“ komentuje spolupráci EEN a sdružení CzechInno koordinátorka sítě Daniela Váchová. „Tito Vizionáři pak dávají svou činností pozitivní směr nejen svojí firmě, ale i české ekonomice, proto si zaslouží naši pozornost, obdiv a samozřejmě ocenění.“

Autorem a vyhlašovatelem projektu Vizionáři 2013 je sdružení právnických osob CzechInno, které reaguje na současnou situaci na trhu a na fakt, že se význam inovací neustále zvyšuje. Projekt se zaměřuje především na malé a střední firmy s inovačním potenciálem schopné reagovat na měnící se trh a jeho potřeby. Vítěze letošního ročníku určí odborná porota složená ze zástupců státních institucí zapojených do podpory inovací, partnerů, kteří se angažují v oblasti inovačního podnikání a akademického a výzkumného sektoru. Slavnostní vyhlášení pak proběhne na galavečeru na počátku prosince letošního roku a vítězové získají mj. možnost exkluzivní mediální prezentace svých aktivit.

Zdroje: