Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Topolánek tepal v novinách ODS. Tady je jasná odpověď ódéesáků

Topolánek tepal v novinách ODS. Tady je jasná odpověď ódéesáků
Mirek Topolánek. | zdroj: Mediafax

ANKETA Bývalý premiér a expředseda ODS Mirek Topolánek se v rozhovoru pro pondělní Právo poněkud překvapivě zastal exprezidenta a expředsedy ODS Václava Klause. Podle něho se ODS měla za Klause mnohem výrazněji postavit a zaštítit se ideologií klausismu. Co si o tom myslí občanští demokraté?

Topolánek vyčítá ODS, že se za Václava Klause ve chvíli, kdy je prý kvůli amnestii naprosto nestoudně napadán, nepostavila. Podle něj na tom mohla sama vydělat, protože přitom mohla Klause prezentovat jako svou ikonu, symbol ideologie z počátků ODS.

Ikona a klausismus

„Trochu vyčítám ODS, že v této chvíli, kdy je Václav Klaus poměrně nevybíravým, až naprosto nestoudným způsobem napadán, že Klause nevyužila, aniž by o tom věděl, jako svého nosiče, jako ikony, ke které se upírá oprášená ideologie z počátku ODS. To je ochrana svobody jednotlivce. Měli na této rétorice, tomto novém étosu, na nějaké emoci vystavět obnovu strany, která v podstatě padá do hlubokých bažin. Využila toho jenom Jana Bobošíková, která se za Klause ostře postavila. Považuji za fatální chybu, že to neudělala ODS jako jeden muž, že neřekla: ´Toto je člověk, za kterým půjdeme do pekel. On přesně vyjádřil to, co my cítíme, co chceme občanům zabezpečit. A postavili se proti němu ti, proti kterým bojujeme´,“ řekl Právu Topolánek.

Topolánek tím ale nenaznačil, že by se měl Klaus vrátit do ODS. Občanští demokraté by se podle Topolánka spíše měli vrátit k idejím a politice Václava Klauseklausismu. „Václav Klaus hovoří o velké obezřetnosti k EU, ke všem módním výstřelkům typu globálního oteplování, hovoří o obraně svobody jednotlivce. To přece je program ODS. Straně chybí pevný ideový základ. Proto hovořím o přihlášení se ke Klausovi. Byl by po dlouhém čase ODS užitečný, aniž by o tom věděl. Je to moje hluboké, ale opravdu hluboké přesvědčení,“ vysvětlil Topolánek.

Topolánek má pravdu, ale sám udělal spoustu chyb

„Tak, jako se Mirek Topolánek ve svých politologických analýzách, soudech a vizích velmi často mýlil – například investice do založení TOP 09 jako ´mladšího a slabšího bratra´ ODS, vytažení Strany zelených do vlády a tím implicitně příklon ODS k nepolitické politice a havlismu, ale také nastartování absurdních a zničujících ekologických projektů jako fotovoltaika, kšeftování s emisními povolenkami či kůrovec na Šumavě, ale také zviditelnění sebe sama s pomocí vymezování se vůči Václavu Klausovi a klausismu, to začal právě Topolánek, anebo zahájení bojového tažení proti takzvaným kmotrovským mafiím v ODS, které ODS totálně rozložilo zevnitř i zvenku a tak dále – tak v jeho posledním výroku na adresu současné ODS a jejího vztahu či spíše obhajobě odcházejícího prezidenta Václava Klause s ním absolutně souhlasím,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Pavel Bém, který v době předsednictví Topolánka v ODS patřil k vnitrostranické opozici.

„To, že jsme nechali Václava Klause veřejně pošpinit bez zjevného zastání či obhajoby znamená pouze další díru už v tak děravém dnu naší lodě. To, co dříve činilo ODS výjimečnou ve srovnání s konkurencí, byl jasný a čitelný ideologický program. Dá se pojmenovat jako klausismus. Tak o ten ODS přišla. Co potom zbylo? Odhadl bych, že TOP 09 i další středopravicové politické strany tomu musí tleskat. Možná se i aktivně na této dekonstrukci ODS podílely. A v tom má Mirek Topolánek pravdu,“ dodal Bém.

Někteří předáci ODS s Topolánkem téměř bezvýhradně souhlasí, i když mu vyčítají jeho kroky, když on byl předsedou ODS. Podle dalších se ale ODS Klause zastala a Topolánkovu kritiku berou za neoprávněnou.

Zdroje: