Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

To se poslancům nepovedlo. Seberou vám dům, a ani se to nedozvíte

To se poslancům nepovedlo. Seberou vám dům, a ani se to nedozvíte
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

Poslanci dlouhou dobu přemýšlejí, jak chránit vlastníky nemovitostí před podvodníky. Výsledkem jejich úvah je návrh zákona, podle kterého na sebe mohou různí filutové přepisovat cizí majetky mnohem snáz, a vlastníci se o tom ani nedozví. Vadu, jejíž příčinou byl zmatek při hlasování, se pokusí napravit senátoři.

„Návrh byl veden snahou předcházet podvodům, ale důsledky jsou opačné,“ konstatuje pro Hospodářské noviny Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. Zákonodárci původně chtěli, aby každý vlastník dostal informaci, že se s jeho nemovitostí na katastrálním úřadě něco děje, případně aby mohl rychle reagovat na návrhy podvodníků.

K předloze však bylo v Poslanecké sněmovně navrženo mnoho pozměňovacích návrhů. Jeden z nich v jednom z bodů vyměnil termín „vlastník“ za termín „účastník řízení“. Kvůli tomu- a dalším změnám- si tak vlastník může vybírat způsob informování o dění v katastru pouze při správním řízení vkladu do katastru.

Podvodník si tak může zfalšovat návrh na vklad, tím získá právo výběru způsobu vyrozumění, následně může nahlásit vlastní telefonní číslo či e-mailovou adresu, a když se pak pokusí s majetkem manipulovat, skutečný vlastník se nedozví vůbec nic.

Předseda Občanského sdružení majitelů nemovitostí Tomislav Šimeček hovoří v souvislosti s produktem poslanecké tvořivosti o „paskvilu“. Chyby si však jsou vědomi i senátoři, kteří mají o předloze hlasovat v červnu a pokusí se chybu napravit. Průtahy se schvalováním by ale mohly vést k tomu, že se návrh nepodaří uvést do praxe od začátku příštího roku, jak bylo zamýšleno.

Zdroje: