Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

To není strana, spíš církev. Politolog Jelínek se pustil do zemanovců

To není strana, spíš církev. Politolog Jelínek se pustil do zemanovců
zdroj: Profimedia

Politické strany se ve volbách rozhodně nemusí obávat Strany práv občanů – zemanovců. Alespoň podle politického analytika Lukáše Jelínka. Podle jeho názoru totiž spíše než politickou stranu připomínají církev.

Jelínek zemanovcům vyčítá zejména absenci jasně stanoveného volebního programu a s tím souvisejícího pevného umístění v politickém spektru. „Nové vedení SPOZ jako by čekalo, že všechno podstatné za ně bude formulovat Miloš Zeman,“ poznamenal.

Prezident zemanovcům na jejich sjezdu věnoval radu: Necpěte se do vlády, pokud se dostanete do Sněmovny, pracujte v jejích výborech a chystejte se na převzetí vládní spoluodpovědnosti až v roce 2018. Podle Jelínka tím může sledovat to, aby po volbách měl vliv nejen na vládu, ale i opozici. „Kdyby ČSSD usedla ve vládní Strakově akademii a SPOZ hrála významnou roli mimo vládu, umožňovalo by to Zemanovi rozehrávat na politické šachovnici pestré partie, v mnohém ještě odvážnější, než byly ty Klausovy,“ domnívá se.

Nelze prý ale ani vyloučit, že Zeman svými slovy nenabízel nic jiného než pouhou útěchu. Podle Jelínka totiž nikoho nepřekvapí, pokud po prezidentské volbě začne podpora SPOZ opadat. Nemluvě o tom, že státní zastupitelství dál prověřuje dopis, který prý putoval mezi dvěma funkcionáři a z něhož mělo podle týdeníku Respekt vyplývat, že třicet milionů pro stranu pomáhali zprostředkovat pánové Topolánek a Dalík. Podle špiček SPOZ to je nesmysl a vše prověřil auditor. „Nedodávají ale, že Pavel Galuška, muž zajišťující audit, je podnikatelským společníkem místopředsedy Nejedlého, že audit dělala Galuškova bývalá firma, ani to, že auditoři nemívají ve zvyku ověřovat totožnost dárců,“ poznamenal Jelínek.

Jedno je však podle názoru Jelínka zcela jisté – o zemanovcích ještě hodně uslyšíme. Jen je otázka, zda v příznivých souvislostech.


Zdroje: