Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Tisíce platanů podél francouzského Canal du Midi půjdou k zemi

Tisíce platanů podél francouzského Canal du Midi půjdou k zemi
Canal du Midi ve Francii | zdroj: ThinkStock

Milovníci krás Francie toto velkolepé vodní dílo jistě znají – téměř 250 km dlouhý Canal du Midi spojující Atlantský oceán se Středozemním mořem a lemovaný po obou stranách vzrostlými platany. Právě o pohled na tyto stromy však návštěvníci v budoucnu s největší pravděpodobností přijdou. O kácení platanových alejí podél kanálu informoval britský deník The Times.

Canal du Midi je jednou z nejoblíbenějších zastávek turistů ve Francii, každoročně si jich tento projekt z doby vlády Ludvíka XIV. přijede prohlédnout až 50 000. Lákadlem jsou zde především krásné výhledy na pravidelné břehy kanálu se vzrostlými platany tyčícími se po obou jeho stranách. Od roku 2006 však nad tímto klenotem visí hrozba v podobě houby devastující platanové aleje. Ta je zároveň také zdrojem sváru mezi úřady a místními odpůrci kácení.

Od roku 2006 již houbě padlo za oběť 4 200 platanů a stejný osud podle schváleného plánu čeká v nejbližší době dalších 10 000 stromů. V průběhu následujících let pak podle úřadů budou muset být pokáceny úplně všechny. To se však nelíbí odpůrcům kácení, mimo jiné starostům menších vesnic podél kanálu, podle jejichž názoru je kácení zbytečné a revitalizace vodního díla by po takto rozsáhlém zásahů trvala příliš dlouho. Jejich volání po jiných, méně drastických řešeních, kterým by bylo například vyzkoušení speciálně vyvinutých fungicidů, však zatím zůstávají nevyslyšena.

Pokud se platany podél Canal du Midi pokácení opravdu nevyhnou, čeká Francii další problém – zajištění vysazení nových stromů v ceně 200 milionů Eur. K financování tohoto úkolu se zatím nehlásí ani vláda ani místní správa a ve veřejné sbírce se zatím vybrala jen zcela nepatrná částka.

Zdroje: