Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Teď už má Fischer nepřátele ve všech lavicích sněmovny

Teď už má Fischer nepřátele ve všech lavicích sněmovny
zdroj: tisková zpráva

V poslanecké sněmovně není jediný poslanecký klub, který by nenapadal kabinet úřednické vlády Jana Fischera.

Na středečním jednání sněmovny utěšoval poslanec Miroslav Kalousek premiéra Jana Fischera, že se jeho kabinet může spolehnout na podporu poslanců. Kdyby ale došlo na hlasování o důvěře vládě, bůhví, jak by dopadlo.

Čím rychleji se blíží sněmovní volby, tím více je populární premiér se svými ministry trnem v oku stranickým lídrům. Proti úřednickému kabinetu, který nechali instalovat občanští a sociální demokraté spolu se zelenými, už dávno nehlasují jen komunisté a lidovci.

Začátek poslední schůze sněmovny otevřeně ukázal, že i poslední ze jmenovaných - Strana zelených - má proti úřednickému kabinetu velmi ostré výhrady.

Expředseda zelených Martin Bursík totiž od úterka opakuje, že vláda odsunuje novelizaci horního zákona proto, že je zkorumpovaná. A Fischerově žádosti o bezprostřední omluvu vyhovět nehodlá.

Šéf Lidového domu Jiří Paroubek se přitom dlouhodobě hádá s ministrem financí Eduardem Janotou o ministrovy rozpočtové škrty, přičemž chce navzdory varování vlády prosadit třinácté důchody.

Všechny kluby kritizují

Předseda ODS Mirek Topolánek zase ParlamentnímListům.cz k vládnímu protikorupčnímu balíčku řekl, že jeho navrhovatel, ministr vnitra Martin Pecina, je „užvaněná bublina".

Ve výčtu parlamentních stran ještě figurují lidovci. Ti pokládají Fischerovy úředníky za dosazené figurky, přičemž chtějí ve sněmovně co nejdříve demontovat vládní úsporný balíček znovunavýšením mateřské.

A nakonec KSČM, o jejímž rozpuštění kabinet minulý měsíc jednal, deklaruje, že navzdory Fischerovým přemlouváním odhlasují zákony, které zvýší státní dluh.

Poté, co uprostřed českého předsednictví Evropské unii shodila ČSSD s pomocí komunistů Topolánkovu trojkoalici, dalo sedmého června „dočasné" vládě podporu 156 poslanců.

Nyní kromě místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který má za sebou čtyři poslance, vidí na úřednickém kabinetu mouchy lídři všech zbylých stran zastoupených ve sněmovně.

www.parlamentnilisty.cz