Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Stávka hollywoodských herců skončila, předběžně se dohodli se studii

Aktualizováno: Stávka hollywoodských herců skončila, předběžně se dohodli se studii
Členové SAG-AFTRA před studii Paramount | zdroj: Profimedia

Americký odborový svaz herců SAG-AFTRA se předběžně dohodl s hollywoodskými studii na podmínkách ukončení druhé ze dvou stávek, které letos ochromily americký zábavní průmysl. Stávka trvající 118 dní oficiálně skončila těsně po půlnoci místního času, tedy po 9:00 SEČ. Neznamená to však okamžitý návrat herců do práce, dohodu ještě musí potvrdit vedení odborů a pak i hlasování mezi zhruba 160 000 členy.

„Čtvrtek, 9. listopadu. Stávka SAG-AFTRA je pozastavená. Stávkové hlídky se uzavřely,“ uvedl svaz na sociální síti X. Detaily o předběžné dohodě ihned nezveřejnil, jejich publikace se očekává při jednání řídicího výboru, které je plánované na pátek.

Po více než šesti měsících se nicméně rýsuje konec sporů o pracovních podmínkách, které otřásly americkým filmovým a televizním průmyslem. Už v květnu začali v Hollywoodu stávkovat scenáristé. Když se k nim pak v polovině července přidali herci, jednalo se o první dvojitý protest v srdci světového zábavního průmyslu za posledních 60 let.

Stávka herců, podobně jako v případě scenáristů, souvisí s platovými podmínkami při práci pro streamovací služby, které jsou podle umělců výrazně horší, než tomu bylo u tradičních televizních produkcí. Za oběma protesty jsou také obavy z nahrazování lidské práce obsahem generovaným umělou inteligencí (AI). Herce znepokojuje, že studia by díky pokroku AI mohla manipulovat s jejich podobiznami nebo nahrazovat lidské herce digitálními obrazy.

Odbory o nové smlouvě jednaly s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP), tedy sdružením hájícím zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Vyjednavači SAG-AFTRA podle deníku Los Angeles Times získali kolektivní smlouvu na tři roky, která zvyšuje minimální mzdu, příspěvky na zdravotní a penzijní pojištění a také podíl umělců na ziscích ze streamování.

Skupina AMPTP ve vlastním prohlášení navržený kontrakt označila za „nové paradigma“ a uvedla, že nabízí hercům nejvyšší nárůst mezi jednotlivými smlouvami v dějinách SAG-AFTRA. Kdy by mohla být dohoda ratifikována, není zcela jasné, odborářský lídr Shaan Sharma nicméně vyjádřil očekávání, že vedení svazu jej už v pátek posune k hlasování řadových členů.

Členové odborového svazu scenáristů se vrátili ke psaní scénářů koncem září. Kvůli pokračující stávce herců však bylo mnoho produkcí stále bez práce. Podle odhadu Milken Institute stálo přerušení práce v Hollywoodu Kalifornii více než šest miliard dolarů (138 miliard korun).

Přerušení práce v Hollywoodu přimělo televizní stanice zaplnit podzimní vysílání reprízami, soutěžními pořady a reality show. Filmová studia pak musela odložit premiéry a natáčení řady snímků, včetně filmu Duna:Část druhá, nejnovějšího dílu Mission: Impossible a hraného remaku animované klasiky od Disneyho Sněhurka.

Zdroje: