Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Soudní psycholog sledoval Davida Ratha: On snad vůbec není ve vězení

Soudní psycholog sledoval Davida Ratha: On snad vůbec není ve vězení
zdroj: Mediafax

Na to, až se David Rath po úterní druhé hodině odpoledne v úterý postaví k řečnickému pultu Poslanecké sněmovny, vyčkávali s napětím nejen poslanci, ale i velká část veřejnosti. Nastala tím totiž dosud zcela ojedinělá situace, kterou Česká republika dosud nezažila. ParlamentníListy.cz oslovily zkušeného psychologa a soudního znalce Karla Humhala s tím, aby z pozice odborníka ve svém oboru vystoupení Ratha ve sněmovně posoudil.

Karel Humhal je klinický psycholog, psychoterapeut a soudní znalec. S vězni ve vazbě přichází během své práce často do styku. Ještě než vazebně stíhaný poslanec David Rath stanul ve sněmovně, zamyslel se proto pro ParlamentníListy.cz nad tím, do jaké míry může vypovídat o charakteru exhejtmana jen samotný fakt, že chce být veřejně slyšen.

„Ten fakt, že se rozhodl vystoupit na veřejnosti, před poslanci, poté, co byl obviněný z korupce a tolika věcí, které hovoří proti němu, může napovídat to, do jaké míry má ten člověk sklon k exhibicionismu,“ upozornil Karel Humhal.

Lhát umí každý politik – Rath není výjimkou

Dopředu avízoval například ale i to, že lhát může David Rath vcelku rafinovaně i při svém projevu. „Lhát dobře umí totiž každý politik,“ podotkl Humhal.  To, aby prý rozebral však detailně rozpoložení ostře sledovaného politika, prý zcela nebude možné. „Nikdy před tím jsem ho osobně neměl možnost vidět, zhodnotit jeho osobnost. Proto i některé jeho reakce nebude možné zřejmě konkrétně pojmenovat a analyzovat,“ zdůraznil Karel Humhal ParlamentnímListům.cz.