Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sobotka: Aktivistický Zeman zasahuje do věcí, kterým nerozumí

Sobotka: Aktivistický Zeman zasahuje do věcí, kterým nerozumí
Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman si rozhněval pravicové politiky. Důvodem se stal jeho projev před budovou Českého rozhlasu na pietním aktu u příležitosti 68. výročí Květnového povstání českého lidu, což komentoval v Lidových novinách Daniel Kaiser slovy, že šlo o „prozatím nejšílenější výrok“ Miloše Zemana. Senátor Jaroslav Kubera se ale tomu směje.

Příčinou Pražského povstání v květnu 1945 bylo podle prezidenta Miloše Zemana ponížení českého národa a ztráta důstojnosti. Zeman to uvedl v neděli před budovou Českého rozhlasu na pietním aktu u příležitosti 68. výročí Květnového povstání českého lidu.

„Hlubinnou příčinou bylo narůstající ponížení českého národa a ztráta důstojnosti, vyvolaná tím, že lidé se nemohli svobodně vyjadřovat, že nemohli svobodně volit, že byli manipulováni," uvedl Zeman a poznamenal, že stejná situace se opakovala i později za komunistické éry. „Byli bezduchými loutkami v rukách tehdejších totalitních režimů," řekl.

Zeman ovšem v rozvíjení myšlenky pokračoval a jako pomyslný oslí můstek použil srovnání s dneškem, kdy kvete korupce a nezaměstnanost. Nynější režim totiž sice podle něj je demokratický, ale dochází prý i dnes ke ztrátě důstojnosti - a to u lidí, kteří ztratili práci a novou nemohou najít, a u poctivě pracujících, za jejichž zády vyrůstají bez práce zbohatlíci.

"Mluvím o hněvu, mluvím o nenávisti, mluvím o vzteku, který u našeho národa, nebo alespoň u jeho podstatné části, může být vyvolán právě novými formami ponižování lidské důstojnosti," prohlásil Zeman, který by si přál, aby kvůli chybám politiků nebylo nutné nové pražské povstání.

Zdroje: