Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Nečas a tupoň Blažek. Randák k amnestii a intimním zvěstem o Bradáčové

Nečas a tupoň Blažek. Randák k amnestii a intimním zvěstem o Bradáčové
Karel Randák | zdroj: Mediafax

Útoky na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou se začaly v poslední době objevovat v některých nepříliš seriózních a bulvárních médiích. Podle bývalého šéfa rozvědky generála Karla Randáka jde o „umělé vyrábění problémů“ od lidí, pro které se stala vrchní žalobkyně nepohodlná. A nevyloučil, že snaha zbavit se Lenky Bradáčové může jít i z okruhu státních zástupců.

Co si myslíte o tom, jak se autorství kontroverzní novoroční prezidentské amnestie přehazuje z jednoho právníka na druhého?

Nejdřív jsem si o tom nedokázal udělat obrázek, ale teď se přikláním k tomu, že právník Pavel Hasenkopf má pravdu.

Připadá vám, že je tak nesnadné, aby kancléř prezidenta Vratislav Mynář nemohl zjistit z podkladů a svědectví, kdo stojí za poslední přijatou verzí amnestie, zejména za tolik kritizovanou abolicí, která zastavila trestní stíhání i velmi závažné hospodářské trestné činnosti?

Na mne to působí tak, že se kancléř Mynář stal obětí dezinformace, že si neověřil původní informaci, kterou dostal od někoho na Hradě. Padlo jméno právníka Hasenkopfa s tím, že nějakým způsobem participoval na amnestii, ale Mynář zřejmě nevěděl, jakým způsobem. Jen mi není naprosto jasné, proč s tím vlastně kancléř vylezl na veřejnost. Ale v tuhle chvíli věřím spíš panu Hasenkopfovi, nasvědčuje tomu reakce premiéra i ministra spravedlnosti. I když ministr spravedlnosti je tupoň, který opravdu nemusel vědět, že na tom participovalo jeho ministerstvo, ale premiér o tom věděl stoprocentně, proto také reaguje, jak reaguje.

A proto se to možná také neprojednávalo ve vládě, proto to všechno plynulo takovými nestandardními cestami...

Přesně tak. 

Co říkáte tomu, že jako pravý autor amnestie v podobě, v jaké byla Václavem Klausem vyhlášena, se zdá být, jak dokládá Pavel Hasenkopf, bývalý poslanec ČSSD, někdejší náměstek vrchní státní zástupkyně Renaty Vesecké, Zdeněk Koudelka, který byl v té době na stáži na Ministerstvu spravedlnosti?

Zdroje: