Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Slabý Nečas podlehl prezidentovi. My to udělat nesmíme, říká Špidla

Slabý Nečas podlehl prezidentovi. My to udělat nesmíme, říká Špidla
Vladimír Špidla. | zdroj: Mediafax

Někdejší premiér a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) v rozhovoru pro server Týden.cz zdůrazňuje, že sociální demokracie nesmí podlehnout vlivu prezidenta Miloše Zemana tak, jak se to stalo u vlády Petra Nečase (ODS) a prezidenta Václava Klause. Sociální demokraté a prezident ovšem zároveň musí najít cestu ke spolupráci tak, aby ČSSD jako nejsilnější politický hráč na stranické scéně mohla zemi zachránit.

„Každá politická síla musí jednat v rámci Ústavy a je povinností premiéra a ústavních činitelů, aby až žárlivě chránili svoje ústavní pravomoci. Když si je nechají oslabit, tak vlastně podvádějí voliče. Jestliže premiér Nečas například nedokázal odvolat ministra školství a podlehl prezidentovi, tak vytvořil situaci, která existuje teď. To je problém vlády ODS a premiéra Nečase," poznamenává Špidla.

Sociální demokraté by podle něj neměli udělat podobnou chybu s prezidentem Milošem Zemanem. Zároveň je ale třeba respektovat prezidenta jako politickou sílu a je třeba s ním navázat takový typ spolupráce, který prospěje Česku. Vyvést zemi z krize bude totiž podle Špidly podstatně důležitější než případné úvahy o tom, kdo se s kým jak nepohodne.

Zdroje: