Sklenice šťávy z červené řepy denně může snížit váš krevní tlak

- Magazín autor: Sebastian Kantor

Jedna sklenice šťávy z červené řepy denně může pomoct lidem trpícím problémy s vysokým tlakem. Podle studie publikované v časopise Hypertension byl účinek po vypití 250ml šťávy patrný již druhý den. Vědci však upozorňují, že dlouhodobé účinky je třeba ještě zkoumat. Informovala o tom BBC.

Šťáva z červené řepy

Šťáva z červené řepy,zdroj: ThinkStock

Pozitivní účinky na zvýšení krevní tlak vědci vysvětlují dusičnany obsaženými v řepě. Ty totiž rozšiřují cévy a zlepšují tak krevní oběh. Vědci proto nyní pracují s teorií, podle které by zvýšená konzumace zeleniny obsahující hodně dusičnanů mohla zlepšit stav kardiovaskulárního systému pacientů.

Definitivním výsledkům se však vědci zatím brání. Výsledky jejich práce potvrzují pozitivní účinky konzumace zeleniny, ovšem pro potvrzení dlouhodobého pozitivního efektu šťávy z řepy podle svých slov potřebují provést další výzkumy s větším počtem pacientů.

Tagy: vysoký tlak

Zdroje: bbc.co.uk