Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šířil „buřičský tisk“. Hongkongský mediální magnát Jimmy Lai čelí novému obvinění

Šířil „buřičský tisk“. Hongkongský mediální magnát Jimmy Lai čelí novému obvinění
Bývalý mediální magnát byl již odsouzen ve vícero procesech. Podle zdrojů agentury Reuters si Lai odpykává udělené tresty ve věznici s nejvyšší ostrahou a v izolaci | zdroj: Profimedia

Zakladatel prodemokratického hongkongského deníku Apple Daily Jimmy Lai čelí novému obvinění ze šíření „buřičského tisku“.

Státní zástupci to sdělili při dnešním stání před soudem s bývalým mediálním magnátem a dalšími šesti bývalými zaměstnanci jeho deníku, uvedla agentura Reuters. Skupinu prokurátoři obvinili na základě nového bezpečnostního zákona, který prosadila Čína v reakci na masové prodemokratické demonstrace v roce 2019.

Podle agentury Reuters obžaloba viní Laie a bývalé zaměstnance deníku z toho, že vydávali a podíleli se na chodu novin, které šířily nenávist a podporovaly nespokojenost s pročínskou správou Hongkongu a vládou v Pekingu. Soud o obviněních dnes nerozhodl a další stání se uskuteční 24. února.

Jimmy Lai patří k nejznámějším aktivistům, kteří jsou souzení podle bezpečnostního zákona. Ten trestá až doživotím podporu terorismu, separatismu či spolupráci se zahraničními organizacemi. Podle ochránců lidských práv čínská správa bývalé britské kolonie zákon používá k perzekuci kritiků vlády.

Bývalý mediální magnát byl již odsouzen ve vícero procesech. Podle zdrojů agentury Reuters si Lai odpykává udělené tresty ve věznici s nejvyšší ostrahou a v izolaci.

V polovině prosince dostal 13 měsíců vězení za podněcování k účasti na loňském nepovoleném shromáždění, které se konalo u příležitosti výročí krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men. Již dříve mu soud udělil trest 14 měsíců vězení za organizaci nepovolených demonstrací v srpnu 2019 a účast v nich.

Stejně dlouhý trest pak dostal za uspořádání protestu 1. října 2019. Demonstranti při masových protestních akcích v roce 2019 varovali před omezováním svobod v Hongkongu ze strany pevninské Číny, pod jejíž správu se tato bývalá britská kolonie v roce 1997 vrátila.

Zdroje: