Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Senátní komise: Komunisté by měli změnit název a zříct se leninismu

Senátní komise: Komunisté by měli změnit název a zříct se leninismu
zdroj: tisková zpráva

Senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM se domnívá, že vláda by mohla podat soudu návrh na pozastavení činnosti strany. Pokud by to kabinet udělal, KSČM by měla odstranit z názvu slovo komunistická.

Měla by se prý zaregistrovat pod jiným názvem. Měla by také odmítnout marxisticko-leninské násilí jako prostředek k dosažení svých politických cílů. Řekl to předseda komise, senátor Jaromír Štětina. 

Ministerstvo vnitra neposvětilo senátorský návrh na zrušení KSČM, uvedl minulý týden server Týden.cz. Informace k podnětu Senátu na rozpuštění nebo pozastavení činnosti KSČM údajně ministr vnitra Martin Pecina stáhl z jednání vlády koncem října. "I pozastavení činnosti by situaci vyřešilo. Podle komise by to bylo ideální řešení," řekl  Štětina. 

Pecina by měl přijít na zasedání komise 8. prosince. Podle Štětiny by se měla hledat cesta, jak věc vyřešit. 

"Za stavu, kdy faktické počínání KSČM, a to zejména projevy jejích představitelů, spočívá v kritice stávajících poměrů, v proklamování snahy změnit poměry či ve vyjádření jiného politického názoru, nelze konstatovat bezprostřední ohrožení demokratické společnosti, kdy jediným prostředkem nápravy by bylo rozpuštění či pozastavení činnosti KSČM," stojí v posudku ministerstva vnitra, který citoval Týden.cz. 

Úředníci také nesouhlasí s argumentem senátorů, že projevy komunistických lídrů jsou za hranou zákona. 

Senátní komise ale poukazuje na to, že ústava předpokládá slovní projev ctění základních demokratických principů. "Nemluví o použití násilí, nýbrž o odmítnutí násilí; ústava tedy předpokládá možnost, aby byly soudem posuzovány i takzvané verbální trestné činy," stojí v usnesení komise z minulého týdne. 

Senátoři vybídli vládu, aby se kvůli KSČM obrátila na Nejvyšší správní soud, už koncem loňského října. Ve svém návrhu vycházeli z dvouleté práce Štětinovy komise. Ta shromáždila řadu indicií, které podle ní svědčí o porušování ústavy a nedodržování zákonů současnou komunistickou stranou, která je ve sněmovně třetí nejsilnější. KSČM se závěry komise nesouhlasí.