Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Sebrat peníze Jakešovi, přidat obětem? Soudruzi se budou bránit

Sebrat peníze Jakešovi, přidat obětem? Soudruzi se budou bránit
zdroj: tisková zpráva

Jak to bude s návrhem normy, která by měla doplnit zákon o protikomunistickém odboji, jenž byl přijat ve sněmovně v prvním čtení předminulý týden, to zřejmě nyní nikdo z poslanců neví.

Poněkud sporný nápad předpokládá, že každý měsíc se sebere část příjmů bývalým funkcionářům KSČ a zaměstnancům totalitní tajné policie a tyto peníze by naopak přibyly na účtu bývalým bojovníkům proti režimu. Komu by se ale peníze odebírali a z čeho, v tom zatím koalice jasno nemá.

Problém je už v tom, že nynější zákon o třetím odboji, kvůli němuž bylo 11. února ve sněmovně poměrně rušno, alespoň možný nástin možnosti odebírat bývalým funkcionářům KSČ peníze, neuvádí.

„Určité finanční odškodnění (nárok na poskytnutí jednorázové peněžní částky) přinesl například zákon č. 261/2001 Sb., o poskytnutí jednorázové peněžní částky účastníkům národního boje za osvobození, politickým vězňům a osobám z rasových nebo náboženských důvodů soustředěných do vojenských pracovních táborů," píše se v zákoně o účastnících protikomunistického odboje a odporu proti komunismu. O tom, jak by ale mohli čerpat vybrané peníze od funkcionářů KSČ lidé, kteří proti zločinnému režimu bojovali, není v zákoně ani slovo.

Celý článek na parlamentnilisty.cz