Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Schwarzenberg o své smrti, Kalouskovi i průšvihu TOP 09

Schwarzenberg o své smrti, Kalouskovi i průšvihu TOP 09
zdroj: Mediafax

Karel Schwarzenberg se ani v pětasedmdesáti letech umírat ještě nechystá, a ujišťuje, že případně zvládne pětiletý mandát na Hradě. Věří, že odtud by se mu dařilo protlačit do naší politiky více zahraničně politické agendy, protože v poslední době se u nás prý řeší pořád jen prachy.

Předsedu TOP 09 prý ani příliš nepřekvapuje, že jeho strana před krajskými volbami propadá preferenčními žebříčky a nyní jí průzkumy přisuzují méně než deset procent hlasů. „To tak bývá, že když člověk dělá nepříjemné věci, není populární,“ vysvětluje v rozhovoru pro deník MF DNES. Jeho strana prý ale občany před volbami varovala.

Navíc podle něj koalice měla řadu slabých stránek v podobě afér a skandálů, jmenovitě však ministr zahraničí jmenoval pouze Věci veřejné. Na dotaz po roli své pravé ruky Miroslava Kalouska, který se rozpočtových škrtů zviditelnil především svým nátlakem na policii při vyšetřování nákupu letadel CASA, Schwarzenberg uvedl: „Já ho chápu, že byl morálně pobouřen, jak se všichni vrhli na Vlastu Parkanovou, kterou ani její největší nepřítel nepodezírá z něčeho nekalého.“ Jako ministryně obrany prý možná byla občas nešikovná, ale pokusy o její kriminalizaci prý pobouřily i Schwarzenberga.

Obdobně se prý nyní nedaří i ministryni kultury Aleně Hanákové. „Přiznávám, že to nebyly převeliké úspěchy,“ komentuje její působení. Jinak je prý ale velmi čestná, snaží se a leccos už se ve funkci naučila. Pokud si prý v kauze odvolání ředitele Národního divadla obhájí svůj postoj, bude třeba ji ocenit. A pokud ne, je prý na předsedovi hnutí Starostů Gazdíkovi, jak se svou spolustraničkou naloží.

Zdroje: