Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šance pro LGBT. Návrh zákona o manželství pro homosexuály prošel prvním čtením

Šance pro LGBT. Návrh zákona o manželství pro homosexuály prošel prvním čtením
Sněmovna ve čtvrtek dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry | zdroj: Profimedia

Sněmovna dnes dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Ten ve sněmovně leží už tři roky, nyní tak bude putovat k posouzení do výborů. 

Před hlasováním probíhala čtyřhodinová diskuze. Proti návrh se vymezili zástupci KDU-ČSL i SPD. Právě tyto strany dlouhodobě vystupují proti manželství pro homosexuály.

Sněmovna podpořila zároveň navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Snahy o zamítnutí obou předloh už v prvním čtení dolní komora po dnešní čtyřhodinové diskusi odmítla. Nyní zamíří k posouzení do výborů. Výbory budou mít na projednání novel 80 dnů místo standardních 60 dnů. I proto není jisté, zda zákonodárci rozhodnou o předlohách do říjnových voleb.

Zamítnutí novely občanského zákoníku o manželství homosexuálů prosazovali poslanci ODS, SPD a Trikolóry. Návrh získal podporu 41 z 93 přítomných poslanců. Předlohu tak bude projednávat ústavně-právní a sociální výbor.

Zvýšení ochrany manželství jako svazku muže a ženy doplněním ústavní listiny práv a svobod chtěli zamítnout Piráti. Jejich snahu podpořilo 30 z 95 přítomných poslanců. Novela zamířila do ústavně-právního výboru a do ústavní komise.

Novelu občanského zákoníku v roce 2018 předložilo 46 poslanců, například předseda hnutí STAN Vít Rakušan, Petr Dolínek z ČSSD, komunista Jiří Dolejš či Dominik Feri z TOP 09. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) novelu schválila, následně ale narazila ve sněmovně. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Manželé stejného pohlaví by měli podle novely občanského zákoníku stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Nynější registrovaní partneři by měli možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat podle příslušného, byť rušeného zákona.

V minulém volebním období byl ve Sněmovně návrh, který by registrované partnerce nebo partnerovi umožnil adopci dítěte svého protějšku. Kritici tehdy varovali před dalším rozšiřováním práv homosexuálních lidí, zastánci poukazovali na zájmy dětí. Dolní komora o předloze do konce volebního období nerozhodla.

V předloze o manželství homosexuálů jde podle Karly Šlechtové o to, aby se stejnopohlavním párům přiznala stejná práva. „Osobně bych se také jednou ráda vdala, a ne registrovala,“ uvedla. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové diskriminace skutečně existuje. „Máme dluh vůči stejnopohlavním párům, abychom vyrovnali jejich situaci,“ poznamenala. Pirát František Kopřiva poukazoval na to, že možnost homosexuálních párů vstupovat do manželství svazky heterosexuálů podle něho neohrozí.

Iniciativa Jsme fér od rána rozdávala poslancům mířícím na schůzi červené tulipány s prosbou, aby dokončili debatu o novele občanského zákoníku. Červenými tulipány chtěla iniciativa připomenout 20. výročí od schválení manželství pro všechny v Nizozemsku, které bylo první zemí s legálním stejnopohlavním manželstvím.

Zdroje: