Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rusko zakázalo vstup do země třinácti japonským podnikatelům

Rusko zakázalo vstup do země třinácti japonským podnikatelům
zdroj: Profimedia

Japonská vláda dnes zveřejnila oficiální protest proti rozhodnutí Ruska trvale zakázat vstup do země třinácti japonským občanům.

Zákaz se týká převážně vedoucích představitelů významných firem a společností včetně šéfa automobilky Toyota. Podle médií je to odveta za sankce, které Tokio na Rusko uvalilo kvůli invazi na Ukrajinu.

Mluvčí japonské vlády Jošimasa Hajaši podle agentury AP řekl, že zákaz "omezuje legitimní aktivity japonských společností (v Rusku) a je naprosto nepřijatelný".

Hajaši reagoval na úterní oznámení ruského ministerstva zahraničí, že Rusko trvale zakazuje vstup do země třinácti Japoncům, včetně šéfa automobilky Toyota Motor Akia Tojody, šéfa společnosti Rakuten Group Hirošiho Mikitaniho a prezidenta Japonské agentury pro mezinárodní spolupráci Akihika Tanaky.

Výběr osob, na které se zákaz vstupu vztahuje, Rusko nijak nezdůvodnilo. Japonsko úzce spolupracuje se skupinou sedmi vyspělých zemí G7 na zavádění sankcí proti Rusku v souvislosti s jeho válkou na Ukrajině.

Japonsko už čelilo řadě odvetných opatření ze strany Ruska, včetně pozastavení dvoustranných rozhovorů o mírové smlouvě s Tokiem, která zahrnovala jednání o sporných ostrovech. Moskva rovněž vyhlásila zákaz vstupu stovkám japonských vládních představitelů včetně premiéra Fumia Kišidy a některých jeho předchůdců.

Zdroje: