Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Rudá radní: Chápu strach studentů z KSČM, mají zkušenosti z rodin

Rudá radní: Chápu strach studentů z KSČM, mají zkušenosti z rodin
KSČM a ČSSD. | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Školství v Královéhradeckém kraji dostala na starosti komunistka Táňa Šormová a za protestů některých studentů středních škol usedla do krajské rady. Jak uvedla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, politikařit na úřadě nehodlá a obavy studentů chápe.

Jak probíhá přebírání agend a povinností na krajském úřadě do rukou komunistů?  

Na hodnocení je ještě brzy, ještě máme čas. Trošku mi komplikují život evropské prostředky a dotace, potřebuji se s nimi důkladněji seznámit. Mám ale výraznou pomoc.

Co chcete v krajském školství změnit a na jaké priority se zaměříte?

Je těžké vybrat pár věcí, když je toho opravdu hodně. Určitě bych ráda dostala více do povědomí veřejnosti spolupráci škol s budoucími zaměstnavateli a firmami. V kraji se málo ví o spolupráci škol a firem a tam, kde funguje, aby pokračovala a byla více vidět. Začínám jezdit do škol a vnímám, jak málo se o propojení mluví. Jednou ze stěžejních věcí je pro mne tedy zviditelnění a podpora této oblasti.

Bude hodně práce a napravování v oblasti budoucí zaměstnanosti absolventů tak, aby měli jistotu, že po dokončení školy získají místo. Pak je samozřejmě důležité vzdělávání jako takové. Jaká je úroveň českých škol a kam se dostala, je obecně známo. Vzdělanost v republice jde spíše dolů, než nahoru. Nechci mluvit o důvodech, ale je třeba začít přemýšlet, kudy vede cesta.

Věnovat se chci i sportu a volnočasovým aktivitám a grantům, protože jsem původně tělocvikář a to vše se školstvím souvisí. Dále je třeba investovat do oprav budov škol a dotáhnout aktivity, které jsou rozjeté. Byla bych ráda, aby šly finanční prostředky do školství, protože vzdělání je to, na čem stojí prosperita kraje a vlastně státu. Jsou to investice do budoucna a některé školy potřebují technicky vybavit... Bylo to i v mém programovém prohlášení, věnovat se dokončení oprav a dále podpořit zkvalitnění technického stavu budov. Dnes se bohužel opravami většinou řeší havarijní stavy a já bych chtěla, aby to bylo obráceně. Aby se neřešily havarijní stavy, ale aby se koukalo dopředu a předcházelo takovým situacím.

Zdroje: