Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Rostliny ožívají po staletích strávených pod ledovcem

Rostliny ožívají po staletích strávených pod ledovcem
Mechorost (ilustrační foto) | zdroj: wikipedia

Vědci nalezli na okraji ustupujícího ledovce v severních oblastech Kanady vzorky mechorostů, které byly pohřbeny pod ledovcem již od začátku malé doby ledové. Tyto čtyři sta let staré rostliny začaly v nových podmínkách ožívat a podle vědců je to důležitá informace o tom, jakým způsobem se ekosystémy zotavují z cyklických chladných období doprovázených ledovou pokrývkou. Informovala o tom BBC.

Skupina vědců z kanadské University of Alberta zkoumala oblast, ve které ústup ledovce nabral výrazně na rychlosti od roku 2004. Procesem tání se odhaluje země, která byla pokryta ledem v období malé doby ledové, tedy během celkového ochlazení zhruba mezi lety 1550 a 1850. Na těchto místech objevili zelenající se mechorosty vystupující zpod ledovce. Mechorosty mají odlišnou stavbu těla než ostatní rostliny a jsou uzpůsobené k přežití dlouhých arktických zim. Vědci však byli přesto překvapeni, že se k životu probudily i rostliny zakryté ledem takto dlouhou dobu.

Poznatek mění pohled vědců na obnovování ekosystémů v oblastech odkrytých ustupujícím ledovcem. Dosud se domnívali, že nové rostliny oblasti obsazují postupně od krajů, ale nyní se ukazuje, že vedle toho přežívají některé druhy dlouhou dobu i pod ledovcem. V příhodných podmínkách se potom pouze obnoví. Ledovce vědcům odkrývají z hlediska vegetace velmi zajímavé oblasti, které bude potřeba pečlivě prozkoumat.

Zdroje:
bbc.co.uk