Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Restaurátorští neumětelové zničili vzácné římské mozaiky

Restaurátorští neumětelové zničili vzácné římské mozaiky
Restaurátoři zfušovali opravu římských mozaik | zdroj: YouTube

V muzeu na jihu Turecka restaurátoři neodborně opravili nejméně desítku římských mozaik tak, že z nich udělali téměř karikatury, informoval server BBC.

Na případ upozornil místní umělecký řemeslník a mozaikář Mehmet Daskapan už v únoru, nicméně velká turecká média ho zaznamenala až nyní. O nejméně deseti mozaikách vystavených v archeologickém muzeu Hatay Deskapan tvrdí, že jsou zničeny.

"Mozaiky se staly karikaturami sebe samých. Některé z nich jsou ve velmi špatném stavu a ztratily svou původní hodnotu," řekl serveru Hurriyet Daily News.

Nepovedená oprava mozaik Restaurátoři zfušovali opravu římských mozaik | zdroj: YouTube

Mozaiky pocházejí ze 2. až 6. století našeho letopočtu, opravy tomu ale příliš nenapovídají. Některé z chybějících kamenů byly nahrazeny nevyhovujícími, další chybí nebo jsou umístěny nevhodně. Své tvrzení doložil fotografiemi před a po "restaurování". Mezi zničenými díly jsou podle Daskapana i známé kusy, jako třeba mozaika Narcis.

Turecké ministerstvo kultury zřídilo komisi, která má případ neodborného restaurování vyšetřit. Do té doby pozastavila současné restaurátorské práce, které na místě probíhají.

Asi nejznámější případ nepovedené opravy uměleckého díla pochází se Španělska, kde před třemi lety starší věřící prakticky zničila fresku s názvem Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze. Zobrazeného Ježíše "opravila" do podoby připomínající opici. 

Zdroje:
BBC, Hurriyet Daily News