Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ředitel ČT Dvořák: Za televizi mají platit i majitelé tabletů a telefonů

Ředitel ČT Dvořák: Za televizi mají platit i majitelé tabletů a  telefonů
Šéf České televize Petr Dvořák chce aby za TV platili i majitelé chytrých telefonů a tabletů | zdroj: Profimedia

Televizním a rozhlasovým poplatkům se v nejbližších několika letech nevyhnou ani majitelé chytrých telefonů a tabletů. Ministerstvo kultury připravuje novelu, která se týká audiovizuálních médií, ve které počítá se změnou financování veřejnoprávního rozhlasu a televize. Za změnu ve financování veřejnoprávních médií lobbuje i šéf české televize Petr Dvořák. 

"Způsob, který dnes máme, opomíjí, že existuje čím dál větší skupina diváků, která sice sleduje televizi, ale ne prostřednictvím obrazovky, jak říká zákon, ale z tabletů, telefonů. To není spravedlivé, ostatní na ně přispívají," říká ředitel ČT.  

Poplatky neodpovídají technickým možnostem

Podobný názor sdílí i ministr kultury Daniel Herman, který tvrdí, že současné vymezení televizního a rozhlasového poplatku v zákoně je už dávno technicky překonané. Poplatky by už tedy neměli platit jen ti, kteří mají doma televizní nebo rozhlasový přijímač, ale prakticky všichni. Podle Dvořáka bychom se tak mohli přiblížit např. situaci v Německu, kde poplatky platí každá rodina bez ohledu na to, jestli televizi vlastní či nikoli.

Podle ředitele Dvořáka jsou poplatky za veřejnoprávní média jakousi solidární daní za veřejnou službu a jde prý o příspěvek pro celý audiovizuální průmysl. Aktuálně lidé platí za televizi 135 korun, za rozhlas 45 korun.

Nová média znamenají nový způsob vysílání

Česká televize má v současné době tzv. iVysílání, které divákům umožňuje sledovat některé programy živě, případně si je pustit z archivu. Do budoucnosti by se to ale mělo změnit. Dvořák chce přesvědčit politiky, aby umožnili ČT vyrábět programy speciálně pro web. Veřejnoprávní televize by tak mohla lépe reagovat na aktuální trend internetových televizí

Dvořák také upozorňuje na to, že vysílání na internetu nepodléhá takové míře regulace jako klasické televizní vysílání a jako příklad uvádí úspěšný satirický pořad Kancelář Blaník, který je vysílán na webu. 

Zdroje: