Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Randák: Nedivil bych se, kdyby Klaus dostával za milosti úplatky

Randák: Nedivil bych se, kdyby Klaus dostával za milosti úplatky
zdroj: Mediafax

Bývalý ředitel tajné služby Karel Randák v pořadu ČT 24 Hyde park prohlásil, že je schopen připustit spojení jakéhokoliv člověka s korupcí. V tomto kontextu hovořil o podivných milostech prezidenta Václava Klause, hlavně o jeho udělení milosti usvědčené korupčnici Anně Benešové. V pořadu také prohlásil, že nebyl v StB a informace, které jako tvář Nadačního fondu proti korupci zveřejňuje, má pečlivě ověřené.

„Jsem to schopen připustit o jakémkoliv člověku,“ odpověděl bývalý šéf tajné služby a současný představitel Nadačního fondu proti korupci Karel Randák na otázku, jestli by byl schopen připustit, že prezident Václav Klaus mohl vzít za udělení milosti úplatek. Ostatně nedávno udělené prezidentské milosti velmi kritizoval. Hlavně omilostnění odsouzené korupčnice Anny Benešové.

Pochyby o Klausových milostech

„Musím připustit, že některé kroky prezidenta Václava Klause, vzbuzují pochyby. Vrcholem bylo udělení milosti Anně Benešové v podmínce, aby se mohla starat o postiženého rodinného příslušníka. Vždyť byla v podmínce, takže se o něj stejně mohla starat,“ doplnil dále Randák k prezidentským milostem s tím, že když byl Klaus ve funkci premiéra, tak byla oblast tajných služeb a bezpečnosti pod jeho rozlišovací schopnosti.

Čtěte dále: Kubera: Klaus by mohl dát milost třeba Kajínkovi a nikdo nemůže říct ani popel

Také sdělil, že korupce v současnosti na rozdíl od doby, kdy šéfoval tajné službě, přibylo. Obavy, že by uprchlí podnikatelé jako Radovan Krejčíř, Tomáš Pitr a Viktor Kožený měli kompromitující materiály na některé politiky, nesdílí. „Mrázkův archiv neexistuje, ale soubor jeho osobních poznámek asi ano,“ dodal s tím, že smrt mafiánského bosse Františka Mrázka už dnes asi nikdo nevyšetří.