Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Putin si plní euroasijský sen. Rusko se vydalo 'východní cestou'

Putin si plní euroasijský sen. Rusko se vydalo 'východní cestou'
Šéfové Gazpromu a CNPC při podepsání rámcové dohody během květnové návštěvy Číny ruského prezidenta Vladimira Putina (v pozadí) | zdroj: Profimedia

Moskva a Peking se dohodly na dodávkách ruského plynu do Číny takzvanou "východní cestou". Příslušný dokument v pondělí podepsali ministři energetiky obou zemí. Čína a Rusko už jednají i o západní trase. Jde o plynovod Altaj pojmenovaný podle pohoří, přes které by měl vést. 

Východní cestu představuje plynovod s názvem Síla Sibiře. Ruský plynový gigant Gazprom začal s jeho výstavbou na počátku září. Masivní transportní systém o délce čtyř tisíc kilometrů povede přes Irkutskou oblast a Jakutsko až do Vladivostoku.

Ročně přes něj proteče do Číny 38 miliard kubíků ruského plynu, jeho roční maximální objem by měl nicméně přesahnout 60 miliard kubíků. Platnost rusko-čínské smlouvy je 40 let a po uplynutí této lhůty se dohoda automaticky prodlužuje pokaždé na pětileté úseky, pokud ani jedna ze stran od ní neustoupí.  

Rusové jednali s Číňany o dodávkách plynu celých 10 let. Rozhovory mezi Pekingem a Moskvou rozhodně nebyly jednoduché. Západ do poslední chvíle nevěřil, že se Gazpromu nakonec podaří dosáhnout shody s čínským partnerem.

Rusko-čínská symbióza

Pro Rusko má dohoda s Čínou dvojí význam. Tím prvním je posílení postavení Kremlu v očích občanů. V době protiruských sankcí, které na Moskvu uvalily západní země, to ruský prezident Vladimir Putin potřeboval "jako sůl". Tím druhým je samozřejmě ekonomický rozměr. Rusové odmítli upřesnit, na jaké ceně se dohodli s Číňany, a pouze poznamenali, že jde o srovnatelné peníze s cenou pro Evropu. Podle expertů ale Moskva nejspíš nepřehání.   

Odhaduje se, že cena se pohybuje na 350 dolarech za tisíc kubíků, což je sice trochu méně než v případě Evropy, která za ruský plyn platí 400 dolarů, zároveň je to ale méně, než Číňané platí za turkmenský plyn.

Ve skutečnosti ale může být cena ruského plynu pro Čínu vyšší. Při odhadu je nutné zohlednit mimo jiné skutečnost, že výsledný objem 38 miliard kubíků nebude dosažen ihned, ceny v prvních letech by tak mohly podle analytiků z Bank of America Merrill Lynch přesahovat 360 dolarů.

Zdroje:
Vlastní, Vzgljad