Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

První žena za 30 let: Time zvolil Merkelovou osobností roku

První žena za 30 let: Time zvolil Merkelovou osobností roku
Německá kancléřka Angela Merkelová | zdroj: Profimedia

Osobností roku 2015 je podle amerického magazínu Time německá kancléřka Angela Merkelová. Časopis ji ocenil za její vstřícný postoj k uprchlíkům a vyzdvihl i její roli morální vůdkyně. Merkelová se stala první ženou od roku 1986, které Time udělil tuto poctu. 

Jednašedesátiletá politička podle magazínu "po své zemi chtěla více, než by si většina politiků troufla" a "byla vytrvalou morální vůdkyní". Titul obvykle Time uděluje člověku, který v končícím roce nejvíce ovládl zpravodajství a veřejný život.

Merkelová byla letos výraznou postavou při snaze o řešení ukrajinského konfliktu, řecké dluhové krize a především přílivu uprchlíků do Evropy. Za vstřícný přístup vůči migrantům byla kritizována politiky řady evropských zemí a ztratila část popularity německých voličů.

"Svým pohledem na uprchlíky jako na oběti hodné záchrany spíše než na vetřelce, které je třeba zapudit, vsadila tato žena vychovaná za železnou oponou na svobodu," uvedla šéfredaktorka časopisu Nancy Gibbsová ve zdůvodňujícím textu.

Pozice Merkelové je podle ní o to složitější, že německý konzervativní list Die Welt zveřejnil zprávu tajných služeb varující před importem islámského extremismu na německé území. Dosud posledním krokem, kterým přispěla k přesvědčení redakce o vhodnosti svého výběru, bylo rozhodnutí o vyslání německých vojáků do boje proti takzvanému Islámskému státu (IS).

Merkelová je čtvrtou ženou, která ocenění udělované od roku 1927 samostatně získala. Před ní se to povedlo americké "osudové ženě" Wallis Simpsonové, kvůli sňatku s níž v roce 1936 abdikoval britský král Eduard VIII., dále britské královně Alžbětě II. a filipínské demokratické aktivistce zvolené prezidentkou Corazon Aquinové.

Mezi dalšími lidmi, kteří jsou v letošním užším výběru vlivných osobností, jsou vůdce IS abú Bakr Bagdádí, republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, íránský prezident Hasan Rúhání, jeho ruský protějšek Vladimir Putin či aktivisté bojující za práva černochů v USA pod heslem "Black Lives Mather".

Od veřejnosti na internetu však Merkelová tolik důvěry nedostala. V anketě zpravodajského webu televize NBC today.com dalo v době dnešního zveřejnění výsledků ze všech finalistů jednoznačně nejvíce lidí svůj hlas jako osobnosti roku Bagdádímu, za ním pak skončili Trump a Putin. Merkelová dostala sotva jedno procento hlasů.

Loni udělil Time prestižní titul kolektivně lékařům, zdravotníkům a dalším lidem bojujícím proti ebole. O rok dříve se jeho nositelem stal papež František.

Zdroje: