Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Protekce v "espézetkách"? Primátoři a hejtmani ji využívají hojně

Protekce v "espézetkách"? Primátoři a hejtmani ji využívají hojně
zdroj: tisková zpráva

Většinu aut politiků si policie nemůže splést s jinými. Končí totiž číslicemi "0000", "0001" či "1111". Politici i úředníci říkají: "Je to náhoda."

Brněnský primátor Roman Onderka má automobil, jehož SPZ končí číslicemi "0002", jeho náměstek ho následuje čísly "0003". Náhoda? Těžko. Podle vyhlášky si přitom žádný Čech nesmí vybírat kombinaci čísel ani písmen na své státní poznávací značce. Úředníci dopravních podniků mají ale slabost pro politiky.

"Dobrá" registrační značka má i význam pro některé policisty. "Když vidí takovou značkou, obzvlášť na drahém autě, stáhnou se buď úplně, nebo minimálně nejsou tak přísní," uvedl pro Mladou frontu Dnes bývalý policista, který nechtěl být jmenován.

Mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová shovívavost policistů k vozům s "nezvyklou" SPZ popírá. Mladá fronta Dnes zkoumala registrační značky téměř všech hejtmanů a primátorů i některých dalších politiků. Víc než půlka jejich vozů má "jedinečnou" espézetku.

Zimola: SPZ "1111" na mě vyšla...a navíc reprezentuje kraj

Většina politiků, kteří originální SPZ vlastní, poté pro deník uvedla, že značku svého služebního auta nezná, nebo že na ně vyšla náhodou. "Jako např. jihočeský hejtman Jiří Zimola, jehož auto se pyšní čísly "1111". "Zkrátka na mě vyšly. Ale myslím, že to je důstojná rezprezentace kraje," vysvětlil svou zvláštní espézetku.

Tradice přidělování výjimečných SPZ prominentním osobám se táhne již od dob socialismu. Tehdy měli protekční espézetky nejen politici, ale např. i řezníci či zelináři. "Dávali tím všem v okolí signál, že mají kontakty, vliv. Byl to projev nabubřelosti, " říká šéf Centra dopravního výzkumu Josef Mikulík.

Ministerstvo dopravy se výběru registračních značek soukromými osobami do budoucna nebrání. Podle jeho mluvčího Karla Hanzelky se připravuje novela, která by za 10 tisíc korun umožňovala zvolit si majiteli vozu jakoukoliv espézetku.

www.parlamentnilisty.cz