Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Případ Torubarov je neštěstí, přiznal Schwarzenberg

Případ Torubarov je neštěstí, přiznal Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | zdroj: Isifa.com

V Česku je rozšířená předposranost, což platí i na kauzu do Ruska vydaného podnikatele Alexeje Torubarova. Jmenování velvyslanců uložil prezident do mrazáku, ale na toto vydírání nelze přistoupit. Tak otevřeně hovořil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pražské Restauraci u Kalendů, kam si přišel podebatovat s občany. Došlo i na vtipy o Zemanovi.

Prosím, přestaňte už fotografovat, nebo to pivo budu pít sám,“ sdělil na úvod ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když delší dobu seděl u stolu v Restauraci u Kalendů osamocen, protože se před ním tísnila armáda fotoreportérů. Nakonec mu donesli pivo, on usrknul, foťáci získali snímek popíjejícího Karla a většina z nich výzvy uposlechla, takže se hospoda trochu uvolnila. A pak přišel čas na debatu.

Ještě před tím na Palackého náměstí v Praze, kde happening Fóra Karla Schwarzenberga začal, kníže vysvětlil důvody jeho vzniku a později zazpíval Jaroslav Hutka. Pak se všichni přesunuli do Restaurace u Kalendů na nábřeží Vltavy, kde bylo naplánováno pokračování úspěšného volebního projektu Pivo s Karlem. Po odchodu fotografů si ke Schwarzenberovi přisedla občansko-právní aktivistka Hana Demeterová a ptala se na případ Alexeje Torubarova, jenž byl nedávno za dost podivných okolností vydán do Ruska.

Neštěstí, o kterém jsem se dozvěděl na poslední chvíli

„Považuji to za neštěstí. Chtěl bych podobné věci dostat na stůl hned, jak se stanou a ne až na poslední chvíli,“ odvětil. Demeterová upozornila i na další případ Čečence, který byl zastaven při dopravní kontrole a sedí ve vězení v Brně, přitom má přiznán politický azyl v Německu. „V Německu je právní stát,“ poznamenal Schwarzenberg. Demeterová byla potom vyzvána, aby všechny materiály k případu poslala členům Fóra Karla Schwarzenberga, že se tím budou zabývat. ParlamentníListy.cz se zeptaly, v čem spatřuje důvod takového respektu před Ruskem.  „Já ho nemám. Někteří ale respekt mají. U nás je podivná vlastnost, pro kterou má český jazyk vynikající výraz, předposranost. A z ní často pramení ten bordel,“ řekl, ale konkrétnější být nechtěl.

Restaurace u Kalendů nabízí Únětické pivo. Tím si Schwarzenberg připil s mladíky, kteří seděli na konci jeho stolu. Hovořili o tom, jak se mládež může zapojit do politiky, ale i o malých pivovarech. „Tohle pivo je dobrý. Pro mě byl největší zisk z prezidentských voleb, kolik jsem při objíždění krajů objevil malých pivovarů, kde dělají skvělá piva,“ sdělil ministr zahraničí v nadsázce.

Zdroje: