Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Primátor Hřib vyzývá Babiše k obnovení testování ve školách

Primátor Hřib vyzývá Babiše k obnovení testování ve školách
Za tři kola testování ve školách bylo potvrzeno 438 pozitivních případů, 290 na základních a 148 na středních školách | zdroj: Profimedia

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyzval premiéra Andreje Babiše, aby vláda s ohledem na růst počtu nakažených covidem-19 obnovila povinné screeningové testování ve školách a státní příspěvek školám na testy.

Vyplývá to z dopisu, který má ČTK k dispozici. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu uvedl, že ministerstvo s ohledem na výsledky testování na začátku září zatím nebude v plošném testování ve školách pokračovat, zvažuje zopakování screeningu na podzim.

„Z přehledu aktuální situace v České republice zveřejněného na webových stránkách ministerstva zdravotnictví je patrné, že průměrná týdenní incidence nemoci covid-19 na 100 000 obyvatel neustále roste. V Praze se navíc kvůli šíření této nemoci a desítkám nakažených včera (ve středu) uzavřela ZŠ Chmelnice, ve Středočeském kraji pak je uzavřena ZŠ Vraňany,“ uvedl primátor.

Dodal, že s ohledem na nedostatečnou proočkovanost se dá očekávat další zhoršování situace. „Apeluji na vás, abyste nepodceňovali potřebu zachování screeningového testování na úrovni všech krajů ČR,“ doplnil.

Vedení Prahy požaduje od 20. září opětovné zajištění příspěvku na testování 200 korun na žáka pro všechny pražské školy, a to od pondělí 20. září alespoň do podzimních prázdnin.

„Zřizovatelé škol by měli mít právo se minimálně dobrovolně rozhodnout, zda dle své místní situace od pondělí nezváží pokračování preventivního testování svých studentů a žáků,“ míní primátor. Dodal, že rozpočet hlavního města není schopen testování pokrýt.

Plošné screeningové testování ve školách stanovilo ministerstvo zdravotnictví na 1. či 2. září, a dále na 6. a 9. září. Za tři kola testování ve školách bylo potvrzeno 438 pozitivních případů, 290 na základních a 148 na středních školách. Celkově bylo provedeno téměř 3,2 milionu testů.

ncidence, tedy počet pozitivních na 100 000 testů, je 13,8, na ZŠ 11,8 a na SŠ 20,6. V celé zemi je podle statistik ministerstva školství asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí.

Zdroje: