Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Přichází nová a mohutná vlna exekucí

Přichází nová a mohutná vlna exekucí
Exekuce (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Banky doposud postupovaly v oblasti hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení opatrně. Podle přispěvatele serveru Britské listy Petra Nováka ale období klidu končí a nastoupí nová vlna exekucí. Exekutorské úřady a vymáhací agentury prý totiž nyní vedou jednání s bankami, kdo dostane největší díl.

„S touto 'lahůdkou' ale přijde mnohem větší sociální napětí a problémy. Z úvěrů na bydlení je nesplácených 5,16 procenta. Ze všech zdrojů mi vychází, že lidí, co jsou v problémech s hypotékami, je zhruba 27 tisíc. To není malé číslo. Skoro určitě to zahýbe s trhem s nemovitostmi a hlavně zde přibude armáda nových bezdomovců," varuje Novák na Britských listech.

Zakopaný pes je podle autora textu v tom, že stát deklaroval jistotu práce pro slušné a pracovité lidi, ale v praxi bohužel vidíme, jak snadné je o práci a tím i domov přijít. Problém spatřuje Novák v souvislosti s tím, že stát podporuje velké podnikatele, zatímco na ty menší tolik nehledí.

„Možná je čas se zamyslet nad tím, jestli by nebylo účelnější podporovat malé podnikatele a živnostníky. A to přímou nabídkou prací garantovaných státem. S podmínkou, že to je jen pro malé a ještě menší. A rozdělit co nejvíce lidem," nabízí autor textu řešení.

Někdo by měl prý také konečně vymyslet, jak pomoci zadluženému člověku zase zvednout hřbet. Cestou by podle Nováka mohla být podpora splácení hypoték s tím, že by nějaký fond vykupoval nemovitosti postižené exekucí a dával je postiženým rodinám do pronájmu.

Jinak podle přispěvatele Britských listů hrozí, že zadlužený člověk bude odsouzený k práci načerno. „Z té jediné mu totiž exekutor a nenasytní věřitelé nemohou nic sebrat. V opačném případě zde totiž nebude jistota, že, slovy pana Wericha a Voskovce, vlky z lesů nepožene hlad," uzavírá Petr Novák.

Zdroje: