Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Prezident Zeman po třídenním mlčení poděkoval záchranářům a vyjádřil soustrast pozůstalým

Prezident Zeman po třídenním mlčení poděkoval záchranářům a vyjádřil soustrast pozůstalým
Miloš Zeman promluvil k národu po ničivém tornádu | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil soustrast pozůstalým obětí ničivé bouře na jižní Moravě a poděkoval zasahujícím záchranářům. V projevu, který natočila televize CNN Prima News, také ocenil solidaritu lidí a popřál brzké uzdravení všem zraněným. Prezident věří, že se postižené obce vrátí i díky ní k běžnému životu.

Poděkoval zasahujícím hasičům, vojákům a policistům a připomněl, že dal příkaz Hradní stráži, aby její členové pomohli na Hodonínsku a Břeclavsku podle potřeb záchranářů s odstraňováním následků bouře. „Jsem rád, že s Hradní stráží jede i moje dcera (Kateřina Zemanová), aby rozdala dary z nadačního fondu,“ uvedl Zeman.

Katastrofa, jež zhatila pět lidských životů, je podle něho příležitostí k vyjádření solidarity. Chce věřit, že se postižené obce vrátí díky solidaritě obyvatel k normálnímu životu podobně jako Troubky a Bochoř na Přerovsku po rozsáhlých povodních v roce 1997.

Projev prezidenta Zemana k situaci na jižní Moravě

Vážení spoluobčané, Česká republika zažila živelní pohromu, která sice trvala jenom několik málo minut, ale bylo postiženo sedm obcí na jižní Moravě. Je pět zemřelých a asi 200 zraněných. Kromě toho jsou výrazné hmotné škody. Chtěl bych v první řadě vyjádřit svoji hlubokou soustrast pozůstalým po obětech této živelní katastrofy. Chtěl bych popřát brzké uzdravení všem zraněným. Chtěl bych poděkovat hasičům, vojákům i policistům, které vláda okamžitě poslala na jižní Moravu. Já sám jsem dal příkaz Hradní stráži, aby se podle potřeb záchranářů její příslušníci těchto akcí rovněž účastnili. A jsem rád, že s Hradní stráží jede i moje dcera, aby rozdala dary z nadačního fondu. Nu a v každém případě se domnívám, že to, co se stalo, je samozřejmě katastrofa, ale je také příležitost k tomu, abychom vyjádřili svoji solidaritu. A já si nesmírně vážím všech těch, kdo již dnes posílají pomoc. Vzpomínám si, jak asi před 20 lety podobná živelní katastrofa postihla obce Troubky a Bochoř. Dnes se tyto obce už dávno vrátily k normálnímu životu. Chci věřit, že k normálnímu životu se díky solidaritě našich občanů vrátí i oněch sedm postižených obcí, a chtěl bych vyjádřit naději, že český národ se dokáže vždy semknout a solidarizovat, když se ocitne v situaci, kdy je to zapotřebí. Děkuji všem, kdo pomáhají a ještě budou pomáhat.

Bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek zasáhly velkou část republiky. Největší škody způsobily na Břeclavsku a Hodonínsku, kde ve čtvrtek tornádo ničilo domy, auta i stromy. Kvůli extrémně silné bouřce tam zemřelo pět lidí, desítky dalších byly zraněny. Poškozena ale byla také obec Stebno, která je částí Kryr na Lounsku.

Škody po bouřkách na Hodonínsku a Břeclavsku půjdou do miliard, řekl Grolich

Škody po bouřkách, které ve čtvrtek zasáhly domy i auta na Břeclavsku a Hodonínsku, půjdou do miliard korun, řekl ČTK jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Přesnou částku ale podle něj zatím nikdo neví. Bouře poničily 1200 domů, z toho přes 60 je určených k demolici.

Bouřky, jejichž součástí byly i kroupy a tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu, braly z domů střechy a vyrážely okna, z aut zůstaly jen vraky. Nejvíce extrémní počasí poškodilo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. O život přišlo pět lidí, desítky lidí utrpěly zranění.

Škody vznikly na majetku obecním i soukromém. Bouřky zasáhly především rodinné domy, ale také školy, obecní úřad, kostel, sportovní halu nebo benzinová čerpací stanice.

Škody sčítají také zemědělci, například vinaři. Poškozené objekty prohlédli statici a určili zatím 60 z nich ke stržení. U dalších domů bude demolice částečná, některé jdou zachránit. V dotčených obcích lidé už v pátek začali pracovat na odklízení následků a na obnovách domů. Zároveň se zvedla velká vlna solidarity. Lidé posílají peníze nebo vozí na postižená místa materiální pomoc. Objevili se ale také už i podvodníci. U sbírky charity zveřejnili falešný QR kód, který dárce odkloní od pravé sbírky. 

Zdroje: