Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 12°C Oblačno

Prezident Pavel a ministr Jurečka budou jednat o penzích, ANO účast zrušilo

Prezident Pavel a ministr Jurečka budou jednat o penzích, ANO účast zrušilo
Petr Pavel | zdroj: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Prezident Petr Pavel a jeho tým bude dnes jednat s místopředsedou vlády a ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) o reformě penzí. Původně měli na dnešní schůzce s hlavou státu hledat shodu na důchodových změnách zástupci vládní koalice a opozice, politici opozičního hnutí ANO ale svou účast před pár dny odřekli. Vládní návrh počítá od příštího desetiletí s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle doby dožití či s nižším výpočtem nových penzí. ANO to odmítá.

Systém důchodového pojištění skončil loni v dosud nejvyšším propadu 72,8 miliardy korun. Za letošní první dva měsíce dosáhl schodek 15,8 miliardy korun, byl tak meziročně zhruba o půl miliardy vyšší. Podle ekonomů a části politiků není beze změn penzijní soustava udržitelná pro další generace a v polovině století by deficit mohl být na pěti procentech HDP, v dnešních hodnotách to je asi 350 miliard korun. Zadlužování má podle Jurečky přibrzdit hlavně odsouvání důchodového věku a nižší výpočet nových penzí. ANO místo toho navrhuje posílit příjmy díky důslednějšímu výběru daní a podpoře ekonomického růstu a porodnosti.

První schůzka na Hradě se konala koncem března. Prezident po ní oznámil, že se zástupci koalice a opozice shodli na potřebě důchodový věk v budoucnu zvyšovat. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová pak na tiskové konferenci mluvila o další debatě o nastavení a zastropování věkové hranice. Po pár dnech po návratu lídra ANO Andreje Babiše z ciziny hnutí zvyšování věku odmítlo. Opoziční politici uváděli, že od počátku nesouhlasili. Další účastníci hradního setkání popisovali situaci jinak.

Minulý pátek prezidentská kancelář sdělila, že zástupci ANO svou účast na dalším jednání odřekli. Hnutí to zdůvodnilo tím, že premiér a ministr financí mluvili o tom, že vláda reformu prosadí bez ohledu na jednání s opozicí. Místopředseda ANO Karel Havlíček řekl, že hnutí nebude kabinetu dělat stafáž. Jurečka uvedl, že by od ANO očekával spíš odpovědnost místo politikaření a politického marketingu. Dodal, že je ale připraven s jeho zástupci dál jednat.

Zdroje: