Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Pražané v posledních letech spotřebují méně elektřiny na topení

Pražané v posledních letech spotřebují méně elektřiny na topení
Topení v Česku | zdroj: Mediafax

Průměrná spotřeba elektrické energie využívané k topení se v posledních letech v Praze snižuje, od roku 2017 klesla ze zhruba devíti megawatthodin na odběrné místo a rok na zhruba 7,3 megawatthodiny. Na dnešním jednání výboru pražského zastupitelstva pro energetiku to řekl Stanislav Votruba z firmy PRE Distribuce. Obecně je podle něj spotřeba elektrické energie v metropoli v posledních letech pod dlouhodobým průměrem, vliv měla i pandemie koronaviru.

Spotřeba elektřiny pro domácnosti či menší podnikatele, která neslouží k vytápění, je podle Votruby víceméně stabilní, ale u topné spotřeby je pokles poměrně výrazný. Dodal, že to je dáno pravděpodobně jak teplejšími zimami, tak úsporami na straně spotřebitelů. Rostoucí trend spotřeby je naopak například v oblasti elektromobilty.

Celkově zároveň stabilně roste počet odběrných míst o zhruba procento ročně, dodal Votruba. V době koronaviru pak podle něj spotřeba elektřiny výrazně klesla u velkoodběratelů a naopak narostla u domácností, protože lidé trávili více času doma.

Mezi základní aktivity skupiny PRE patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Přes 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, v níž drží hlavní město Praha 51 procent akcií. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta. Skupina PRE má zhruba 830.000 zákazníků a je třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR.

Zdroje: