Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Pravicoví grázlové, primitivové. Grebeníček o zpackaném zákazu KSČM

Pravicoví grázlové, primitivové. Grebeníček o zpackaném zákazu KSČM
zdroj: Mediafax

Dokument, který by měl umožnit pozastavit činnost Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM), bude příští týden na vládním stole. Jedná se o materiál, na jehož základě se má kabinet rozhodnout, zda má být Nejvyššímu správnímu soudu podán návrh na pozastavení činnosti KSČM.

Komise pod vedením Karla Bačkovského, která analýzu zpracovávala, ve svém závěru neshledala právní důvody pro pozastavení činnosti KSČM a ministerstvu vnitra tento postup nedoporučila. Komunistické poslance to nepřekvapilo.

Podle důvěrných zdrojů ParlamentníchListů.cz, neboť zpráva je stále neveřejná, se v tomto duchu mělo vyslovit také ministerstvo vnitra. „Dle názoru ministerstva vnitra nejsou dány důvody pro podání návrhu na pozastavení činnosti nebo rozpuštění politické strany KSČM Nejvyššímu správnímu soudu a pokud by takový návrh byl přece podán, jsou jeho šance na úspěch mizivé", citoval dobře informovaný zdroj.

Pozastavení činnosti KSČM běžně označované za „zákaz komunistů" inicioval poslanec Stanislav Polčák z TOP 09 na počátku letošního roku. Reagoval tím na projevy Marty Semelové a Miroslava Grebeníčka (oba KSČM) při projednávání takzvaného zákona o třetím odboji. Jejich projevy byly podle Polčáka v rozporu se zákonem o protiprávnosti komunistického režimu.

U analýzy je prý špatná už základní konstrukce.

Stanislav Polčák je s analýzou velmi nespokojen. „Zpráva podle mne není přesná", komentoval dokument pro ParlamentniListy.cz. Už základní konstrukt je podle něj špatný. Analýza prý používá právní argumentaci, přestože nejde o zrušení politické strany, ale o pozastavení její činnosti, což znamená výrazně mírnější zásah do její činnosti. Velmi přísné nároky na zrušení politické strany pro pozastavení činnosti podle Polčáka neplatí.

Celý článek na ParlamentniListy.cz