Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Praha dá policii 300.000 Kč na speciální vybavení pro případ masové střelby

Praha dá policii 300.000 Kč na speciální vybavení pro případ masové střelby
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pražský magistrát daruje krajskému policejnímu ředitelství v metropoli zhruba 300.000 korun na doplnění speciálního zdravotnického vybavení, které policisté spotřebovali při masové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) na konci loňského roku. Dar dnes schválili radní hlavního města.

Při prosincovém útoku v budově FF UK na náměstí Jana Palacha policie podle schváleného materiálu spotřebovala zejména materiál a vybavení potřebné k zástavě masivního krvácení, zachování krevního oběhu a dýchání a k ošetření ran obětí. Na policistech v podobných případech závisí lidské životy, protože při zásahu mají jako jediní přístup na místo útoku a jako jediní tak mohou poskytnout zraněným první pomoc.

"Hlavní město Praha chce (...) spotřebované komodity Policii České republiky doplnit a dále i rozšířit o další specifický zdravotnický materiál, který může být v budoucnu při obdobném eventuálním zásahu s vysokým počtem raněných a zasažených osob velmi potřebný," stojí ve schváleném dokumentu.

Za peníze policie pořídí sedm speciálních batohů s vybavením určeným například k zástavě masivního krvácení, k zachování dýchání, krevního oběhu či k poskytnutí první pomoci při popálení.

Střelec loni 21. prosince v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou. Jde o nejtragičtější takový případ v historii Česka a událost vyvolala šok i vlnu solidarity.

Zdroje: