Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Poslední varování profesorky: Začněte vládnout, jinak promluví ulice

Poslední varování profesorky: Začněte vládnout, jinak promluví ulice
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Politoložka Vladimíra Dvořáková dlouhodobě varuje před radikalizací společnosti díky současné těžké politické krizi. Stále však věří, že čeští politici začnou vnímat vážnost situace a vrátí se ke svým předvolebním slibům.

Vzkaz občanů při sněmovních volbách byl totiž jasný- je nutné bojovat primárně proti korupci, aby stát začal normálně fungovat. Různé občanské iniciativy vznikající jako forma protestu proti vládě by jim pak měly sloužit jako jakýsi barometr. Konec demokracie totiž podle Dvořákové signalizuje právě všeobecná nedůvěra v politiku jako takovou.

V ČR se za posledních několik měsíců vytvořila řada občanských iniciativ s programem protestovat proti vládě Petra Nečase a jejím údajně asociálním reformám. Aktivní jsou i na sociální síti Facebook, za ty nejvýraznější jmenujme Alternativu zdola či ProAlt. Jde podle Vás o spontánní činnost občanů či iniciativu levicových stran, zakládajících tato hnutí účelově?

Démonizace levicových stran a jejich činnosti skrz tato hnutí, to patří hlavně do rétoriky vlády, oni říkají, že za tím či oním stojí opozice. Popravdě řečeno, pokud lidé nadmíru naštvaní nejsou, tak nic takového podporovat nebudou. Naše katedra na VŠE již dva měsíce ve spolupráci s iniciativou Vyměňte politiky připravuje konferenci, kde chceme komunikovat o problémech společnosti na úrovni akademické.

Celý článek na ParlamentniListy.cz