Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Polskou vládní koalici opouští jedna ze stran. Sejm řeší sporný mediální zákon

Polskou vládní koalici opouští jedna ze stran. Sejm řeší sporný mediální zákon
Jaroslaw Gowin se stavěl proti návrhu zákona, který předložili poslanci PiS a který je zaměřen proti zpravodajské televizi TVN 24, v níž má rozhodující vlastnický podíl americká společnost Discovery | zdroj: Profimedia

Polská strana Dohoda opouští vládní koalici. Podle polských médií o tom dnes ráno rozhodlo předsednictvo politického uskupení.

Učinilo tak den poté, co premiér Mateusz Morawiecki z hlavní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) navrhl prezidentovi Andrzeji Dudovi, aby odvolal vicepremiéra a šéfa Dohody Jaroslawa Gowina z funkcí vicepremiéra a ministra rozvoje, práce a technologií.

Mluvčí hlavy státu dnes na twitteru oznámil, že prezident premiérově návrhu vyhověl. Je to formální konec Sjednocené pravice, uvedl server Onet.pl s odkazem na poslanecký klub tvořený trojicí stran vládní koalice. Agentura AFP nicméně poznamenala, že odchod Dohody z koalice neznamená nutně rozpad vlády.

Poslanci strany Dohoda vystoupí z poslaneckého klubu PiS a vytvoří vlastní poslanecký klub, oznámil dnes na twitteru mluvčí strany Jan Strzežek. Gowin už v úterý avizoval, že jeho odvolání znamená de facto konec vládní koalice, která je u moci od roku 2015.

„Není to žádné pokoření, ale důkaz, že premiérovi Morawieckému chybí občanská odvaha. Stačilo by jí minimum, aby zavolal, anebo poslal textovou zprávu,“ řekl Gowin serveru Onet o tom, že mu premiér o svém návrhu předem neřekl a že se o něm dozvěděl až z médií.

„Ve vládě není místo pro toho, kdo popírá její práci,“ prohlásila mluvčí PiS Anita Czerwińská.

Odchod Dohody z koalice podle agentury AP znamená, že vládnoucí konzervativní strana PiS přišla o podporu poslanců Dohody, které jí poskytovaly těsnou většinu v dolní komoře parlamentu. Agentura AFP ale už dříve upozornila, že odchod Gowinovy strany z koalice nutně neznamená, že se vláda rozpadne. K tomu by bylo zapotřebí vyslovit jí nedůvěru.

„Rozhodně to není konec Sjednocené pravice, nemám strach o většinu v Sejmu (dolní komoře parlamentu),“ nechal se slyšet mluvčí Práva a spravedlnosti Radoslaw Fogiel, jenž podle svých slov doufá, že někteří poslanci Dohody budou nadále spolupracovat s PiS. Nevyloučil nicméně ani scénář menšinové vlády.

Dohoda do parlamentu původně vstupovala se dvěma desítkami poslanců, v současnosti jich je polovina, z nichž polovina neodejde s Gowinem do opozice, ale zůstane ve vládní koalice, odhadl bývalý poslanec Dohody Wlodzimierz Tomaszewski v listu Gazeta Wyborcza.

Dziennik Gazeta Prawna dnes píše, že odvolání Gowina nemusí být jedinou změnou ve vládě, mohly by se týkat mimo jiné ministerstva vnitra nebo kultury a sportu. Svou rezignaci dnes oznámil náměstek ministra obrany Marcin Ociepa, učinil tak podle svých slov „solidárně“ s Gowinem. Vzápětí ho následovali další dva náměstci z ministerstva rozvoje, práce a technologií, které dosud vedl právě Gowin.

Sporný mediální zákon

Gowin se stavěl proti návrhu zákona, který předložili poslanci PiS a který je zaměřen proti zpravodajské televizi TVN 24, v níž má rozhodující vlastnický podíl americká společnost Discovery. PiS chce v novele zakotvit, aby média v Polsku mohla patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru. Vicepremiér navrhoval toto ustanovení rozšířit na Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která zahrnuje i Spojené státy.

Podle odpůrců kabinetu má zákon umlčet televizní stanici, která je kritická vůči nynější vládě - a to tím, že by přišla o licenci. Návrh zákona je považován za klíčovou zkoušku pro přežití médií v Polsku, podotkla dnes agentura AP s tím, že současná vláda už léta omezuje nezávislost médií i soudnictví. Do ulic polských měst v úterý vyšly tisíce lidí, aby demonstrovaly na obranu svobody médií.

Polští poslanci se dnes začali zabývat návrhem kontroverzního zákona a mluvčí vlády Piotr Müller uvedl, že zákon podle něj projde navzdory sporu v koalici. PiS podle AP očekává, že novelu podpoří někteří opoziční zákonodárci, včetně krajně pravicových politiků.

Müller odvolání vicepremiéra v úterý odůvodnil Gowinovým laxním přístupem k vládnímu programu obrody země po pandemii. Vicepremiér uvedl, že nesouhlasí se zvyšováním daním střední třídě, které má program zaplatit, za "nesmyslný" pokládal také spor Varšavy s Evropskou unií o soudní reformu. Dohoda byla považována za nejumírněnějšího partnera v konzervativní koalici.

Zdroje: