Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Politologové se shodují: Konflikt Lessy - Kalousek může rozložit vládu

Politologové se shodují: Konflikt Lessy - Kalousek může rozložit vládu
zdroj: Mediafax

Rozmíška mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a policejním šéfem Petrem Lessym je, zdá se, u konce. Prezident Václav Klaus dal jasně najevo, na čí straně stojí, a Lessy je na koni. Kalousek sice skřípe zuby, ve funkci ale zůstane.

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek otevřeně postavil za policejního prezidenta Petra Lessyho. Dal tak najevo, že nesouhlasí s postojem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS). Právě jeho slova jsou významným signálem pro budoucnost policie. Ale i pro budoucnost samotného Kalouska a Lessyho.

A bude válka

Kdo z nich post ustojí, a kdo odejde? ParlamentníListy.cz pátraly v řadách politologů. Podle politologa Rudolfa Kučery neodejde ani jeden. "Slova Václava Klause znamenají významnou podporu pro Petra Lessyho. Jsou namířena nejen proti Kalouskovi, ale hlavně proti postoji premiéra Petra Nečase vůči Petru Lessymu. Kalousek i Lessy zůstanou tam, kde jsou, bude válka, státní správa se začne rozkládat," řekl ParlamentnímListům.cz odborník s tím, že kdyby padl Kalousek, padla by i vláda. TOP 09 totiž podmínila své působení v kabinetu setrváním Miroslava Kalouska ve funkci.

Čtěte dále: Klaus se postavil za Lessyho: Útoky na policii nemohou pokračovat

I podle politologa Jana Bureše má policie má v prezidentovi významnou podporu. To ale neznamená, že by měl skončit ministr Kalousek. "Pokud měl někdo ambici Lessyho odvelet, tak tyto snahy na čas umlčel," řekl ParlamentnímListům.cz politolog s tím, že Kalouska kauzy CASA ani telefonátů vlivným osobám nerozloží.