Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Policejní inspekce si vyžádala kopii filmu Kajínek

Policejní inspekce si vyžádala kopii filmu Kajínek
zdroj: tisková zpráva

Policejní inspekce si vyžádala kopii kriminálního thrilleru režiséra Petra Jákla Kajínek. Film prý může do případu vězně odsouzeného na doživotí vnést nové informace. Informaci v pondělí zveřejnil server Týden.cz.

Jáklův snímek byl inspirován příběhem Jiřího Kajínka považovaného za prvního nájemného vraha v České republice. 

Inspekce podle serveru začala v těchto dnech prověřovat podnět vycházející od bývalého plzeňského policisty a odposlechy rozhovorů, které přinesly další fakta. Právě proto policie režiséra oficiálním dopisem požádala o poskytnutí filmu. 

Jákl: Ne že bychom policii nevěřili, ale...

"Tímto Vás z důvodu provádění šetření žádám o poskytnutí kopie filmu Kajínek, neboť se domníváme, že požadovaný film souvisí s výše uvedenou prověřovanou věcí," píše se v žádosti o poskytnutí filmu, kterou Inspekce Policie České republiky Ministerstva vnitra adresovala režisérovi. 

"Ano, takovou žádost jsme dostali," řekl Petr Jákl. "S Inspekcí Policie ČR se spojíme a zjistíme, zda film, který je možné vidět ve všech kinech, je nutné dodat policii na DVD, tak jak požadují. Ne že bychom policii nevěřili, ale DVD s filmem ani nemáme z bezpečnostních důvodů vyrobené," doplnil. Snímek se drží v čele nejnavštěvovanějších filmů českých kin. 

Film se příběhem jen inspiruje

Soud Kajínka poslal na doživotí do vězení kvůli údajné dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a kvůli pokusu o vraždu. PV případu ale od začátku bylo mnoho nejasností a mnoho skutečností svědčilo spíše o Kajínkově nevině. Po Kajínkově útěku z vězeňské pevnosti Mírov před deseti lety se z něj stal nejhledanější člověk v zemi. Pět týdnů, kdy unikal policii, je dodnes zahaleno tajemstvím. 

Řada lidí zasvěcených do případu tvrdí, že film nemá se skutečným příběhem Jiřího Kajínka mnoho společného. Sami filmaři připouští, že se jím pouze inspirovali, řadě postav přiřkli jiná jména, aby se vyhnuli porovnávání s realitou. Už minulý týden dostal soud v Plzni žádost na obnovu procesu.